Ljepota

Savjet kozmetičarke: Postupak depilacije šećernom pastom

Proces depilacije šećernom pastom, odnosno Egipatska depilacija jedna je od poznatijih i elegantnijih metoda kada govorimo o njezi kože. Sam postupak depilacije traje duže nego klasična depilacija voskom, ali treba znati i da su rezultati mnogo bolji te dugotrajniji, a poslije ovog tretmana vaša koža bit će glatka i mekana. Naime, u ovom slučaju dolazi do dubljeg prodiranja u kožu šećerne paste koja će zatvoriti folikulu te na taj način usporiti rast dlaka upravo na onom dijelu koji se prorijeđuje. Zbog sastava preparata koji se kod ove depilacije koriste, slobodno možemo reći kako se radi o depilaciji na prirodan način. Kod samog tretmana ne dolazi do oštećenja kože jer dolazi do lijepljenja paste za dlaku koja je zatim izvlači iz dubine korijena. Prilikom uklanjanja dlaka ovom metodom, ne morate brinuti da li će biti uraslih dlačica te da li će eventualno doći do iritacije vaše kože. U odnosu na depilaciju voskom, bol je mnogo manji, a nakon određenog vremena će se znatno smanjiti broj dlačica, a iste zatim postaju mnogo mekše i rjeđe.

Depilacija šećernom pastom preporučljiva je i kod skidanja dlačica koje se nalaze na intimnijim dijelovima tijela, obzirom da je upravo na tom području koža posebno osjetljiva i nježna, osim toga, preporučuje se i za skidanje dlačica koje se nalaze na rukama i nogama, ali i licu.

sugaring

Naravno, brojna pitanja uvijek su orijentisana na samu efikasnost ove metode depilacije. U ovom slučaju, efikasnost vrlo često zavisi i od samog kvaliteta dlake. Osobama koje su navikle na depilaciju svoje kože, ova metoda će biti daleko efikasnija u odnosu na one koje prilikom depilacije koriste britvu. Ukoliko želite da vaša depilacija bude učinkovita, savjet je da se prije samog tretmana istuširate iz razloga da koža bude mekša, tim putem omogućavamo da se i pore dodatno otvore, čime ćemo u mnogome olakšati i depilaciju onih dlaka koje imaju čvrst korijen. Jedna od bitnijih stvari na koju se mora paziti je da koža prilikom same depilacije mora biti u potpunosti suha.

Proces nanošenja šećerne paste, radi se uz pomoć tri ili četiri prsta, te pastu nanosimo u suprotnom pravcu u odnosu na rast dlačica. Preporučuje se da se pasta na tijelo nanosi vrhovima prstiju. Prije nego uklonimo pastu sa područja koje smo tretirali, savjet je da još nekoliko puta prstima prelazimo po tretiranom području, da bi svaka dlaka bila obuhvaćena. Nakon toga kratkim potezima u smjeru u kome dlačice rastu, uklanjamo pastu sa tog područja te nastavljamo sa procesom depilacije.

Jedno od češćih pitanja nakon depilacije je zašto je koža crvena. Naime, radi se o sasvim normalnoj pojavi, jer ova vrsta tretmana, pored uklanjanja dlačica podrazumijeva i piling kože. Poslije nekoliko minuta, crvenilo koje se pojavilo na koži će nestati jer se toku tretmana koriste neven i aloe vera koje imaju ljekovitno djelovanje.

Koja je dužina dlačica minimalna?

Depilacija šečćernom pastom ima prednost jer može otklanjati i dlačice koje su čak i manje od tri milimetra, a to je nemoguće i kratko kako bi se uklonilo voskom. Kako bi dlake u potpunosti uklonili voskom, dlačice moraju biti duže. Kod depilacije šećernom pastom, jedna od bitnijih stvari je da se dlačice depiliraju u fazi kada su kratke, odnosno u fazi rasta. U slučaju kada su dlake duže, tada su one već u periodu opadanja, i u tom momentu se u folikuli počinje stvarati nova dlačica koja će nakon određenog vremena doći na isto mjesto. Ipak, ako dlačicu uklonimo u periodu kada raste, tada je i samoj folikuli potrebno daleko više za stvaranje nove dlake.

 

Pored toga, sama šećerna pasta se uklanja vodom, a da bi uklonili vosak, moramo koristiti i ulje. Šećerna pasta je apsolutno prirodna i u njenom sastavu ne nalaze se bilo kakve hemikalije, a osim toga na koži neće ostaviti crvene tačkice kao što je to slučaj kod voska. Šećerna pasta se koristi i zbog toga što u njenom sastavu nema limuna kao ni limunske kiseline koji mogu zatvoriti pore, a sa prisustvom limunske kiseline pri izloženosti kože suncu, postoji mogućnost da se na njoj pojave mrlje.