Ljubav&Veze Naš odabir

Formula za računanje idealne starosne razlike između partnera postoji

Neki će reći da im više odgovara kada je partner stariji, neki će se složiti s onom teorijom “mlađe je slađe”, a nekima godine uopšte nisu važne. Šta god ljudi govorili, naučnici tvrde jedno – idealna starosna razlika ipak postoji.

Naučnici Bram Buunk i Douglas Kenrick otkrili su da postoji matematička formula za izračunavanje “društveno prihvatljive” starosne razlike među romantičnim partnerima. Uzmete broj vaših godina, podijelite ga sa dva, a zatim dodate 7 godina – to bi trebao biti minimum ispod kojeg ne biste trebali ići. Otkrivena formula vrijedi od 14 godine života za oba partnera.

“Pravilo vam pomaže na način da vas drži vas unutar starosnog raspona koji će osigurati zajedničke interese s vašim partnerom, a vjerovatno će omogućiti i bolju komunikaciju”, kaže stručnjak za odnose David Bennett.

Naravno, stručnjaci se slažu da se ne trebate slijepo voditi ovim pravilom jer neko može biti mlađi/stariji, pa opet iznenaditi (ne)zrelošću i ponašanjem. Neka vam ovo samo pomogne u usmjeravanju prema nekome sa kim možete stvoriti održivi odnos, prenosi Yahoo.

(Večernji.hr)