Ljepota Naš odabir

Zašto trebate izbjegavati citrus u maskama za kožu

U moru prirodnih maski za lice, ipak po mišljenju dermatologa, nije svaka dobra i pogodna za kožu.

Stručnjaci upozoravaju da pojedine namirnice koje većina nas ima u domu mogu produbiti postojeće kožne probleme ili čak izazvati nove. Neke namirnice trebali bismo da izbjegavamo prilikom pripremanja maski, a među njima su limun i drugo citrusno voće.

Brojni su recepti za njegu kože koji sadrže limun, ali stručnjaci ističu kako je pametnije držati ga podalje od kože, jer limunska kiselina može da izazove blage opekotine, ostavljajući kožu crvenom, anemičnom i beživotnom.

Sigurno ste čuli da pasta za zube važi za “lijek” protiv bubuljica, ali zahvaljujući antimikrobnom triklozanu koji sadrži, dermatolozi preporučuju da je radije koristite samo za pranje zuba. Isto važi i za sodu bikarbonu, koja je još jedan uobičajeni sastojak kućnih preparata protiv akni. Oba sastojka mogu iziritirati kožu i dovesti do upala.

Mnogi pripremaju tonike na bazi sirćeta koji uravnotežuje pH vrijednost kože, ali to nije preparat koji će dermatolozi preporučiti. Sirće može imati štetne učinke na kožu – počevši od iritacije i jakog crvenila, pa do površinskih opekotina i depigmentacije kao posljedice početne iritacije.

(Novosti.rs)