Naš odabir Zdravlje&Fitness

Ne biste trebali spavati u istoj pidžami dva dana zaredom. Ovo su razlozi

Prosječan muškarac mijenja pidžamu svakih 13 noći. Žene obično čekaju 17 noći da pidžamu ubace u perilicu rublja, tvrdi jedna britanska anketa. Iako se odlazak na spavanje u već nošenoj pidžami može činiti bezazlenim, to može imati neke alarmantne posljedice.

1. Spavate u nezdravom okruženju

Pidžama vam dodiruje kožu. Ako uvijek iznova nosite isti komad tkanine, bakterije i mrtve stanice kože mogu se početi skupljati u vašoj odjeći. Čak i ako redovno perete posteljinu, ona neće dugo ostati svježa jer dolazi u izravan kontakt s neopranom spavaćicom ili pidžamom. Nošenje iste pidžame može uzrokovati infekcije koje je teško liječiti.

2. Možete prenijeti mikrobe na drugu odjeću

Kad pidžamu stavite u mašinu za pranje veša, bakterije na njoj mogu se prenijeti na svu ostalu odjeću koja se nalazi u pranju. Ako ste pidžamu nosili dvije sedmice zaredom, pranjem se nećete moći riješiti većine mikroba i prenijet će se na drugu odjeću koja dolazi u kontakt s kožom.

3. Utječe na kvalitet spavanja

Slično kao što vam svježe oprana posteljina može pružiti osjećaj opuštenosti, spavanje u čistoj spavaćici čini da se osjećate svježije. Uvlačenje u krevet u znojnoj pidžami može vas držati budnim noću i izazvati svrbež.

4. Može pogoršati vaše alergije

Ako ste alergični na prašinu ili imate drugih respiratornih poremećaja, spavanje u staroj pidžami može nanijeti ozbiljnu štetu. Grinje jedu mrtve stanice kože pa ih privlače madraci i pidžame, što uzrokuje probleme s disanjem. Ako ste alergični na prašinu, bolje je mijenjati pidžamu barem svake druge večeri.

5. Možda će vam izazvati akne

Kad ne promijenite spavaćicu, u tkanini se nakupljaju bakterije i mrtve stanice kože. Noću se one pritišću na vaše pore, blokiraju ih i uzrokuju izbijanje akni. Također, kad se znojite u snu, vaša pidžama upija znoj, uzrokujući prištiće.

6. Neugodan miris

Vaša spavaćica upija znoj stvarajući savršenu mikroklimu za bakterije. One uspijevaju na vlažnim, tamnim mjestima, stvarajući neugodne mirise i ometajući vaš san.

7. Može oslabiti vaš imunološki sistem

Kad nosite istu pidžamu iz noći u noć, vaš se imunološki sistem neprestano bori protiv mikroba, respiratornih komplikacija i alergija. Svi ti faktori mogu oslabiti obrambene snage vašeg tijela, što vam otežava obranu od virusa, piše BrightSide.