Dom&Putovanja Naš odabir

Hygge – dašak skandinavske atmosfere u spavaćoj sobi

Uređenje doma u skandinavskom stilu posljednjih nekoliko godina veliki je hit, a sinonim za udobnost i jednostavnost je hygge filozofija.

S obzirom na to da ćemo ove zime, zbog pandemije virusa korona, više vremena provoditi u svojim domovima, važno je da prostor u kojem svakodnevno boravimo uredimo tako da nam prvenstveno bude udobno.

Hygge je nemoguće prevesti na bilo koji jezik, ali možemo ga poistovjetiti s jednostavnošću, toplinom, ugađanjem sebi i pronalaženjem mira sa samim sobom. Ova filozofija provlači se kroz sve aspekte života, a jedan od njih je i u uređenju enterijera.

Osim dnevne sobe, važno je kako urediti spavaću, jer ipak u njoj provedemo veliki dio dana. Ove zime u svoju spavaću sobu unesite dašak te skandinavske atmosfere i jednostavnim detaljima od nje napravite pravu malu oazu.

UDOBNOST PRIJE SVEGA

Važan je kvalitet kreveta na kojem spavamo, a odabirom pravog dugoročno ćemo riješiti taj problem. Drveni kreveti savršeno će pristajati u vašu spavaću sobu ako je želite urediti u skandinavskom stilu. Kombinacija velikih vunenih deka, mekanih jastučnica, kvalitetne posteljine i prirodnih materijala vaš krevet pretvoriće u pravu noćnu hygge oazu. Osim drvenih, sinonim za udobnost su i tapecirani kreveti. Udobnost i jednostavnost postiže se i nježnim pastelnim bojama koje blago djeluju na naš mozak. Osim samog okvira kreveta, važna je udobnost i vaše zdravlje, a za zdrav san zaslužan je dobar madrac, ali i kvalitetan jastuk.

MEKANI JASTUCI I DEKE

Hygge filozofija, između ostalog, predstavlja i osjećaj sigurnosti, da smo na pravom mjestu s pravim ljudima, sa samim sobom. Jeseni i zime su, kako zbog hladnoće tako i zbog praznika sinonim za bliskost, toplinu i zajednička ušuškavanja. Vuna kao prirodan materijal savršena je za grijanje u hladnim noćima, a mekane i udobne jastučnice odlična su podloga za dug i kvalitetan san i odmor nakon radnog dana. Mekani tepih takođe će doprinijeti hygge atmosferi i za njega vrijedi jednako pravilo da bude što mekši i što jednostavnijeg dizajna.

RASVJETA I MIRISNE SVIJEĆE

Osim prirodnog svjetla, hygge atmosferi u spavaćoj sobi doprinijeće rasvjeta, ali i mirisne svijeće. Prigušena svjetla za opuštanje, male noćne lampe i lampice unijeće taj romantični, pomalo bajkoviti štih. Mirisne svijeće, sa druge strane, sinonim su za opuštanje, pogotovo kada u hladnim danima izaberete one koje podsjećaju na Božić, kolačiće, cimet, vaniliju i jelke. Šolja toplog napitka, omiljena knjiga, muzika i mirisne svijeće – zvuči kao idealan scenario za večernje opuštanje.

RIJEŠITE SE NEREDA

Spavaća soba mora biti lišena nepotrebnog nereda kako biste dobili prirodan osjećaj i tako svoje vrijeme za opuštanje učinili kvalitetnijim. Ormari, kutije za odlaganje i noćni ormarići idealni su za odlaganje viška stvari, u njih odložite sve što vam odmah ne treba, a vani ostavite samo ono što će doprinijeti vašoj atmosferi opuštanja. Birajte prirodne materijale, u nježnoj svijetloj boji drveta, a odlično će izgledati i kombinacija ratana s minimalističkim dizajnerskim primjercima.