Dom&Putovanja Naš odabir

Mjesto u Norveškoj pravi je dragulj Sjevernog mora

Arhipelag na sjeveru Norveške je zbog svoje blizine Arktičkom krugu (oko 170 km) jedno od najsjevernijih naseljenih mjesta na Zemlji. Uprkos opravdanim pretpostavkama, ima humanije klimatske uslove, zbog kojih su zime blage.

Lofotska ostrva su jedno su od najpoznatijih i najposjećenijih mjesta u Norveškoj, a može se reći da su pravi raj za ljubitelje prirode, fotografe i avanturiste.

Njihovu panoramu čine prelijepe planine i vrhovi, otvoreno Sjeverno more i plaže. Kad sljedeći put naiđete na pitoreskne prizore skandinavskih crvenih kućica (tj. ribarskih kabina) pored obale i zadivljeno gledate galerije putnika iz Norveške, možete pretpostaviti da su bili snimljeni baš ovdje.

Lokalna mesta još su svjedok ribarske prošlosti (pa i sadašnjosti) koja je prisutna još od doba Vikinga. Mnogi će vam reći je selo Reine najljepše ribarsko selo koje ćete vidjeti na svom putu.

Tokom ljeta, ovdje je dnevna svjetlost prisutna 24 časa, a sa ostrva se pruža i fenomenalan pogled na fenomen Aurora Borealis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LOFOTEN 🇳🇴 (@lofotenislands)

Još jedna zanimljiva stvar, koju biste svakako morali da vidite ako se ikada nađete ovdje, jeste Muzej Vikinga. Nalazi se na mjestu koje je ujedno i arheološko nalazište, u malom selu Borg.

Na samom jugu arhipelaga nalazi se mjesto koje redovno ulazi na liste destinacija s najčudnijim imenima. Naime, zove se: Å. Iako je zabavna ideja otići samo da biste rekli kako ste bili u Åu, bez brige, tamo isto ima sadržaja u obliku muzeja, restorana, vidikovaca i prelijepe prirode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Karsten van Herwaarden (@mr.pingu_)

(B92)