LifeStyle Naš odabir

Parfemi za hladne dane

Zimski parfemi mogu biti i duboki, tajanstveni, vrlo slojeviti mirisi koji se polako razmotavaju i stvaraju osjećaj ugodnosti bez obzira na sve niže temperature.

Razni mirisi pojavljuju se u našim mislima čim pomislimo na zimu. Na pamet nam padaju drvenaste mirisne arome, kao i arome cimeta, jabuke, narandže, kuvanog vina i začina, te donose osjećaj topline i udobnosti, baš kao i omiljeni džemper zimi. Mogu postati poput pravog vremeplova i odvesti nas u sjećanja iz djetinjstva – prisjećamo se vremena provedenog kod kuće i porodičnih okupljanja oko novogodišnje jelke. Bez obzira na to što vremeplov još nije izumljen, putovanje kroz sjećanja uz mirise je u potpunosti ostvarivo. Uz to je i prilično jednostavno! Samo treba da odaberete prave mirisne note koje će vam donijeti najbolji zimski parfemi sezone i magija će se dogoditi.

Ipak, zimski mirisi ne moraju uvijek nužno biti i praznični. Zimski parfemi mogu biti duboki, tajanstveni, vrlo slojeviti mirisi koji se polako razmotavaju i stvaraju osjećaj ugodnosti bez obzira na sve niže temperature. Parfemi koji mirišu na zimu treba da budu topli i senzualni, te da u sebi imaju dovoljno dugotrajnih aroma da bi se zadržali na omiljenom džemperu. Bez obzira na to volite li gurmanske mirise koji podsjećaju na svježe ispečene kolačiće ili preferirate zimsku verziju svog cvjetnog favorita, u nastavku otkrijte koji su najbolji zimski parfemi 2020. godine.

“Hermès” – Hermès Twilly d’Hermès Eau Poivrée

Savršen spoj ženstvene tuberoze, živahnog đumbira i tople sandalovine namijenjen je mladima i svima koji se tako osjećaju. Nikada nemojte kupovati parfem na brzinu. Često u određenim mirisnim notama uživate u trenutku kada tek pomirišete parfem, a zbog toga jer je riječ o notama koje su kompatibilne s vašim ukusom. Ali, kasnije se može dogoditi da pozadinske note parfema ne odgovaraju onome što ste očekivali.

“Tom Ford” – Soleil Neige

Riječ je o kremastom spoju dominantnog jasmina, vanilije i mošusa, koji će oduševiti sva vaša čula i učiniti da upravo ovaj parfem izaberete za svoj mirisni pečat. Ulje jasmina je veoma cijenjeno među cvjetnim uljima, a njegova aroma je isključiva po svojoj jednostavnoj eleganciji i prefinjenosti. Jasmin je nesumnjivo kralj cvijeća, a poznat je i kao afrodizijak koji se bere tokom noći, jer je tada njegov miris najintenzivniji.

“Guerlain” – Mon Guerlain

Ovaj parfem predstavlja spoj odvažnih i seksi nota lavande, vanilije i pečulije. Ukoliko vam se dešava da nanesete parfem, ali njegov miris nakon određenog perioda više ne osjećate, nema potrebe da brinete. Riječ je o adaptaciji zvanoj olfaktorni zamor, koja se događa kada, nakon dugog izlaganja, prestanemo osjećati mirisne note parfema.

“Chloe” – Chloé Atelier des Fleurs Jasminum Sambac

Ukoliko ste ljubitelj arome jasmina, ovaj će parfem ispuniti sve vaše mirisne snove. Ako želite da imate jedinstven miris preporučuje se kombinovanje dva parfema. Pravilo je da oba parfema prsnete jednak broj puta. Tako ćete biti sigurni da nijedan od njih ne dominira, jer u tom slučaju njihovo miješanje ne bi imalo smisla.

“Lancome” – Idôle Le Parfum

Klasične mirisne note ruže, jasmina, mošusa i vanilije dale su moderan i svjež miris koji ćete obožavati. Ukoliko ste primijetili da vaš parfem miriše drugačije na koži nego u bočici, ne brinite. Naime, temperatura kože, njena pH vrijednost te prirodna aroma i vlaga su komponente koje određuju kako će parfem mirisati na vašem tijelu