LifeStyle Naš odabir

Prazničnom dekoracijom stola oplemenite dom

Praznici su pred vratima. Porodica i prijatelji u doba pandemije virusa korona okupljaće se oko prazničnog stola, a da biste tešku godinu završili u svečanoj atmosferi svog doma, dekorišite i sto oko kojeg ćete se okupiti s najmilijima. Naime, praznični sto ima jednu posebnu čar, okuplja najmilije i podsjeća na ono što praznični period zaista jeste – kreirajte svoju čaroliju.

Prilikom uređenja enterijera postoje oni koji vole pregršt detalja, ukrasa i boja, ali i minimalisti koji sa svega nekoliko ključnih predmeta takođe postižu zanimljiv i drugačiji izgled prostora. Sličan obrazac može se primijeniti i na dekoraciju prazničnog stola. Zavisno od veličine stola, možete odabrati prikladan stolnjak, kao i tanjire te ih ukrasiti zanimljivo složenim ubrusima ili salvetama. Takođe, ne treba zaboraviti na razne varijante svijeća koje mogu pomoći i doprinijeti kreiranju već spomenete čarolije, ali prilikom odabira detalja vodite računa da sto zadrži funkcionalnost i praktičnost. Kao jedan od ovogodišnjih najvećih trendova nameće se pampas, pa zašto ne biste u vazu složili nekoliko stabljika te sto dekoriralina taj način. Mogućnosti je zaista mnogo!

SERVIS ZA RUČAVANJE I ČAŠE

Ne morate da potrošite bogatstvo na tanjire i čaše kako biste kreirali elegantan izgled stola. Tanjiri čak ne moraju da budu iz istog  kompleta. Skladno upareni raspareni tanjiri mogu izgledati vrlo efektno na stolu.

STOLNJACI, PODMETAČI I SALVETE

Stolnjaci igraju važnu ulogu u dekorisanju stola. Srećom, postoji ogroman izbor modernih prekrivača za sto. Imajte u rezervi više prekrivača različitih dimenzija, boja i dezena koje možete da koristite same ili da kombinujete. Prostirke su moderna opcija umjesto stolnjaka, koja je posebno pogodna ako ne želite da sakrijete lijep sto. Možete ih postaviti direktno na sto, uzduž ili poprečno, tako da služi kao prostirka za dvije osobe koje sjede jedna nasuprot druge, ili se mogu staviti preko stolnjaka. Možete koristiti i kružne podmetače za tanjire od raznih materijala koji su dovoljno široki da formiraju ram oko tanjira.

Nemojte štedjeti na salvetama. Platnene salvete su najbolji izbor koji daje finiji izgled stolu. Ako vam se, pak, ne dopada ideja da perete salvete, kupite kvalitetnije papirne salvete koje dolaze u intenzivnim bojama i interesantnim šarama.

DEKORACIJA

Ukrasni detalji na sredini stola će povezati temu ili boje i istaći ljepotu stola. Budite kreativni, ali pazite da dekoracija ne bude visoka kako ne bi zaklanjala pogled. Centar stola najčešće ukrašavaju cvjetni aranžmani, svjećnjaci, ukrasni kamenčići i kristali.

Sezonska  i praznična dekoracija  stola može podrazumijevati i minijaturne novogodišnje jelke, uskršnje korpice, jesenje lišće i grančice ili dekorativne figurice, praznične cvjetne aranžmane.