Naš odabir Zdravlje&Fitness

Spisak namirnica koje pomažu u prevenciji raka dojke: Ne dajte šansu bolesti

Šta god neko rekao, ali brojevi često igraju protiv nas. Prema statistikama, rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena i, štaviše, uzrok smrti broj 1 među ljepšim polom (prema istraživanju američkog Instituta za rak).

Nažalost, ova bolest se ne može predvidjeti, skoro svi su u riziku. I, kao što znate, efikasni lijekovi za rak (bez obzira na to koliko pokušaja bilo) ne postoje.

Iako se nasljednost često navodi kao glavni uzrok raka, loša ishrana i neaktivan životni stil takođe igraju veliku ulogu. Uzimanje prave hrane i vježbanje dokazano dramatično smanjuje rizik od raka. Zbog toga jednostavno morate u prehranu da uvrstite svu dole navedenu hranu. A sada ćemo vam objasniti zašto.

Šargarepa
Beta-karoten, kojeg ima puno u šargarepi, prepoznat je kao dobro oružje protiv raka. Studije pokazuju da žene koje konzumiraju ovaj proizvod najmanje tri puta nedjeljno imaju 17% smanjenje rizika od raka dojke.
Savjet: Jedite najmanje 200 grama sirove šargarepe tri puta nedjeljno. Ostala hrana bogata beta-karotenom uključuje bundevu, tikvicu i slatki krompir.

Brokoli
Brokoli je jednostavno nezamenljiv u bilo kojoj ishrani, jer je jednostavan za pripremu i vrlo zdrav. On sadrži puno sulforafana, organskog biljnog jedinjenja koje ima antikancerogena i antibakterijska svojstva. Upravo ova supstanca je u stanju da zaustavi pojavu novih ćelija karcinoma, kao i da uništi fokus „neočekivanih gostiju“.
Savjet: konzumirajte 200 g brokolija dva puta nedjeljno. Inače, sva porodica kupusa bogata je sulforafanom.

Bijeli kupus
Nedavno je u Sjedinjenim Državama sprovedeno istraživanje u kojem su žene učestvovale u konzumiranju kupusa tri ili više puta nedjeljno. Rezultati su pokazali da je konzumacija ovog proizvoda smanjila rizik od raka za 72%. Kupus sadrži enzim tirozinazu, kao i glukozinolate, koji mogu spriječiti rak.
Savjet: ne zaboravite da jedete 200 g sirovog kupusa 4 puta nedjeljno.

Paradajz
Možda je ovo najlakši i najukusniji način da poboljšate svoju ishranu. Dodavanje paradajz sosa u hranu može značajno poboljšati vaše zdravlje. Paradajz sadrži likopen (prisutan je i u mnogim crvenim plodovima i određuje njihovu boju). To je najbolji antioksidans koji uklanja slobodne radikale iz tijela.
Savjet: Paradajz treba jesti najmanje tri puta nedjeljno (sirov, kao i u obliku kečapa i svih vrsta sosova).


Bijeli luk

I dalje je omiljen u svim oblastima alternativne medicine. Poznat po stotinama ljekovitih svojstava, nije iznenađenje što se našao i na ovoj listi. Bijeli luk sadrži supstance koje pomažu u borbi protiv stvaranja novih ćelija karcinoma.
Savjet: Ne budite lijeni da dva puta nedjeljno pojedete najmanje pola čena bijelog luka.

Orah
Ovaj šampion sadrži omega-3 masne kiseline koje regulišu rad srca. Takođe mogu zaustaviti stvaranje malignih tumora.
Savjet: obavezno tri puta nedjeljno izgrizite 30 g oraha.

Šampinjoni
Pokazalo se da pomažu u smanjenju veličine kancerogenih tumora. Masne kiseline koje se nalaze u pečurkama zaustavljaju proizvodnju estrogena. Ali poznato je da je ovaj hormon taj koji stimuliše rast tumora.
Savjet: dodajte 200 g pečurki u različitim oblicima u hranu dva puta nedjeljno.

Borovnica
Prepoznat kao zaista lider među bobicama po korisnosti. Stimuliše imuni sistem i uklanja slobodne radikale.
Savjet: 200 g borovnice (po mogućnosti divlje) tri puta nedjeljno.

Breskva
Ovo slatko voće sadrži flavonoide, specifične biljne pigmente koji su u stanju da zaštite tijelo od karcinoma. Ove supstance su sposobne da unište ćelije raka, a da uopšte ne utiču na zdrave ćelije.
Savjet: Jedite najmanje parče breskve dva puta nedjeljno. Inače, šljiva takođe ima slična svojstva među voćem.

Losos
Losos je glavni izvor hrane omega-3 masnih kiselina. Pored toga, losos ima antiinflamatorna svojstva i smanjuje broj različitih abnormalnosti na ćelijskom nivou.
Savjet: Naviknite se da jedete 100 g lososa dva puta nedjeljno.

Kako god neprijatna tema bila, ne možete zatvoriti oči pred problemom raka dojke.

Svi ovi proizvodi su pravo blago zdravlja, jer sadrže tako neophodne supstance koje vam omogućavaju da se borite protiv ćelija karcinoma. Nije potrebno koristiti ih u dozama naznačenim u preporukama. Samo preispitajte svoju ishranu i dodajte još organske hrane koja sadrži proteine, piše “Dnevni“.