Moda Naš odabir

Kamala zasjala, a nova prva dama dobila oštre kritike. Svu pažnju ukrala Melania…

S dramatično smanjenim brojem zvanica, ekstremno ojačanim sigurnosnim snagama te neobičnim dojmom svečanosti u doba pandemije inauguracija novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris daleko je od tradicionalne.

No, kao jedan od najvećih svečanih događaja koji se odvija u Washingtonu od početka pandemije, to je ujedno i glavna prilika za pokazivanje modne diplomacije.

Svjesni da su oči svijeta uprte u njih, novoizabrani predsjednik Joe Biden, novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris i buduća prva dama Jill Biden za dan inauguracije bili su odjeveni u kreacije američkih dizajnera.

Joe i Jill Biden AFP

Harris je izašla pred američki narod u kreacijama dva crnačka dizajnera: Christophera Johna Rogersa iz Baton Rougea u državi Louisiana i Sergija Hudsona iz Južne Karoline.

Kamala Harris AFP

Rogers i Hudson su među najpopularnijih crnim dizajnerima u Americi, a obojica su odijevali i bivšu prvu damu Michelle Obama, ali i Beyoncé. Iako su obojica poznata po inventivnoj upotrebi boja i dramatičnim siluetama, Harris se odlučila za pomodniji izgled, u skladu s njezinim uobičajenim, minimalističkim stilom.

Kamala Harris i suprug Doug Emhoff AFP

Novoizabrani predsjednik Biden, kao i Kamalin suprug Douglas Emhoff, nosili su odijela Ralpha Laurena, koji u Americi već više od 40 godina predstavlja standard luksuzne mode.

Nova prva dama, Jill Biden odjenula plavi kaput od tvida s baršunastim manžetama i haljinu ukrašenu kristalima i biserima Swarovski (kao i odgovarajuću satensku masku za lice) koju je dizajnirala dizajnerica rođena u Coloradu, Alexandra O’Neill za brend Markarian koji se tek probija u svijetu mode.

Boja je to koja, kažu, simbolizira povjerenje, samopouzdanje i stabilnost, no oni oštriji modni kritičari istaknuli su da je nalikovala na modernu dobru vilu koja kao da je pobjegla iz bajke o Pepeljugi.

“Nevjerovatna mi je čast odijevati dr. Biden danas. Tako sam ponizna što sam postala malim dijelom američke historije”, rekla je O’Neill za CNN Style.

Osnovana 2017. godine, luksuzna marka, koja ima klijentelu s A-liste poznatih uključuje pjevačicu Lizzo te glumice Priyanku Chopru i Kate Hudson, kreira po narudžbi iz svog sjedišta u New Yorku.

Činjenica da su se Bidenovi, kao i Harris i Emhoff, odlučili za američke dizajnere, mogla bi signalizirati povratak američkom pristupu odijevanju Bijele kuće viđenom tokom Obamine administracije. Dok je Melania Trump tokom svoje četiri godine u Bijeloj kući pokazivala sklonost etabliranim evropskim dizajnerima, njezina prethodnica Michelle Obama, često je koristila svoju platformu kao priliku za poticanje američkih talenata, od neovisnih dizajnera, uključujući Jasona Wua, Isabel Toledo, Thoma Brownea i Naeema Khana, do pristupačnijih marki poput J. Crewa.

Melania Trump je, pak, Bijelu je kuću posljednji put napustila jutros u elegantnom, crnom izdanju – zakopčanoj jakni Chanel i haljini Dolce & Gabbana.

Donald Trump i Melania Trump pri ukrcavanju na Air Force One

Ostala je vjerna i svojim omiljenim, skupocjenim dodacima koji su mnogima upali u oči. Uz crnu odjevnu kombinaciju nosila je i lakirane salonke Christiana Louboutina čija je cijena 800 dolara. No, to je sitnica u odnosu na torbu koju je imala pri odlasku iz predsjedničke rezidencije. Riječ je torbici Birkin od krokodilske kože s potpisom francuske luksuzne kuće Hermes i čija je cijena oko 70.000 dolara.

Nakon izlaska Melanija se obratila javnosti i zahvalila im na podršci koju je dobivala protekle četiri godine dok je njezin suprug bio na predsjedničkoj funkciji.

“Biti vaša prva dama bila mi je najveća čast. Hvala vam na ljubavi i podršci. Bit ćete u mojim mislima i molitvama. Bog vas blagoslovio, Bog blagoslovio vaše porodice i Bog blagoslovio ovaj prelijepi narod”, rekla Melania.

Barack Obama i Michelle Obama

Javnost je, pak, šokirala činjenica da je na fotografijama na kojima posljednji put izlazi iz Bijeli kuće – nasmijana.

Učestvujući na inauguraciji u svojstvu bivše dame, Hillary Clinton nosila je odijelo s hlačama ljubičaste boje, boje koju je imala i tokom svog govora nakon što je 2016. izgubila na predsjedničkim izborima od Donalda Trumpa.

Bill Clinton i Hillary Clinton AFP

To je boja koja se historijski povezivala s plemenitošću, izvorna boja koju favoriziraju sufražetkinje i možda najvažnija metafora dvostranaštva – crvene i plave zajedno.

Clinton nije bila jedina bivša prva dama koja je pogodila dvostranački ton – Michelle Obama također je nosila purpurni kaput, odijelo s hlačama širokih nogavica s potpisom Sergija Hudsona te pripadajuću dolčevitu iste boje.

Šik izgled upotpunila je zlatnim kaišem, crnim kožnim rukavicama i jednostavnom crnom maskom.