Naš odabir Poznati

Inspiracija ženama širom svijeta: Legendarna Oprah Winfrey danas slavi 67. rođendan

Oprah Winfrey rođena je na današnji dan 1954. godine. Ova uspješna žena ne važi samo za “prepoznatljivo televizijsko lice”, veliki je borac za prava žena, inspiracija i motivacija za mnoge od njih bez obzira na to u kojem dijelu svijeta se nalazile.

U medijima je provela 48 godina i malo je toga što se ne zna o njenom poslovnom i privatnom životu. Svojim radom i zalaganjem postala je prva Afroamerikanka milijarderka, ali i žena koju su mnogi poželjeli za predsjednicu SAD-a.

Prilikom dodjele Zlatnog globusa 2018. godine, kada je dobila nagradu za životno djelo, održala je govor koji je proglašen jednim od najboljih u historiji ove dodjele.

Večeras želim izraziti zahvalnost svim ženama koje su godinama trpjele zlostavljanje, jer su, baš kao i moja majka, imale djecu koju je trebalo hraniti, račune koje je trebalo plaćati i snove koje je trebalo slijediti. To su žene čija imena nikad nećemo znati. Oni su radnice, kućanice i poljoprivrednice. One rade u tvornicama i rade u restoranima, ali i u akademskim zajednicama, inženjeringu, medicini i znanosti. One su dio svijeta tehnologije, politike i biznisa. One su naše sportašice na Olimpijskim igrama i vojnikinje u našoj vojsci. … Želim da sve djevojčice koje ovo gledaju znaju da sviće novi dan! I kad taj dan konačno svane, bit će to zbog mnoštva veličanstvenih žena, od kojih su mnoge upravo u ovoj sobi večeras i nekih fenomenalnih muškaraca koji se snažno bore da postanu vođe koje će nas odvesti u vrijeme u koje nitko više neće morati reći: ‘I ja isto’.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oprah (@oprah)