LifeStyle Naš odabir

Napravite sami svoju masku za spavanje

Ako  volite “uradi sama” projekte, ovaj će vam se sigurno svidjeti. Napravite masku za spavanje uz koju ćete ugodnije zaspati.

Potrebni materijali:

Zdjela za miješanje

2 šoljice riže

1 kašika svježeg bilja

10-20 kapi eteričnog ulja po želji

Dublja posuda za pečenje

Papir za pečenje

Bijeli list papira

Olovka

Pamučna tkanina

Makaze

Igla

Konac

Lijevak

Elastična traka za kosu.

 


Postupak:

1. Dodajte rižu u zdjelu za miješanje te pomiješajte zajedno sa svježim začinskim biljem.  Preporučuje se lavanda, metvica, ružmarin ili čak svježi bosiljak, koji su poznati mirisi za opuštanje. Zatim dodajte 10-20 kapi eteričnog ulja te sve dobro pomiješaj.

2. U posudu za pečenje  stavite papir za pečenje, a po njemu pospite  rižu, zagrijte pećnicu na 175 stepeni te pecite 15 minuta. Tako će se mirisi bolje upiti u rižu te duže  zadržati.

3. Dok se riža peče, napravite uzorak za izradu svoje maske. Uzmite svoje omiljene sunčane naočale, što veće, postavi ih na bijeli papir te napravite trag oko njih običnom olovkom.

4. Izrežite uzorak, tako da ostaviš još otprilike 1,3 centimetra iznad linije olovke. Izrežite tkaninu u malo veći pravougaonik te ju preklopite na pola, tako da strane s uzorkom budu jedna na drugoj te zatim postavite uzorak preko tkanine.

 


5. Sada prema uzorku izrežite tkaninu te počnite šivati male šavove, oprilike 6-7 milimetara od rubova tkanine. Posao će ti biti brži i lakši ako  posjedujete mašinu za šivanje.

6. Rižu maknite s vatre i pusti neka se ohladi. Nastavite šivati, no ostavi prorez od otprilike 5 centimetara za rižu. Koristite lijevak za punjenje maske rižom te na kraju zašijte i preostale dijelove, tj. onih preostalih 5 centimetara.

7. Elastičnu gumicu prerežite na pola, jedan kraj priključite jednom rubu maske, s gornje strane gdje je uzorak te ju s nekoliko šavova pričvrstite za nju. Isto to napravite i s drugom stranom.

8. Vaša maska je gotova, a po želji je možeš staviti nekoliko sekundi u mikrovalnu, kako bi joj dodala malo topline ili ju držati neko vrijeme u zamrzivaču, kako bi je osvježila.