Naš odabir Porodica

Kako djecu naučiti šta je odgovornost?

Mnogi roditelji pokušavaju odgojiti odgovorno dijete, a ova tri koraka mogu vam pomoći u učenju djeteta odgovornosti pomoći da lakše dođu do svog cilja.

Preuzimanje odgovornosti trebalo bi biti vještina koju svi odrasli imaju, no znamo da se svi ipak nađemo u situaciji kada to nije tako. Kada odrasla osoba preuzima odgovornost onda odlučuje i o svom životu, a to je nešto čemu bismo trebali težiti kada odgajamo djecu. No učenje djeteta odgovornosti nije lak zadatak.

Prije nekoliko desetljeća pojavio se izraz “helikopter roditelji” i postao dio svakodnevnog govora kada se priča o roditeljstvu. To su roditelji koji sve rade za svoju djecu, ne puštaju ih da se sami suočavaju s problemima, ali i ih i rješavaju. Često ta djeca nisu naučena na odgovornost jer su im roditelji uvijek “čistili” put.

“Helikopter roditelji’ uvijek se pobrinu da njihova djeca imaju napisane domaće zadaće, spremnu užinu i sve što je potrebno za izvanškolske aktivnosti. Ako igrom slučaja nešto ostane kod kuće, ovi roditelji požurit će nayad u školu kako bi dijete imalo sve što mu treba. Zbog toga, djeca ovakvih roditelja ne vježbaju pamćenje i nisu naučila biti odgovorna za svoje stvari”, kaže Diane Quintana, savjetnica za produktivnost i autorica, za Your Tango.

Zbog toga mladi ljudi koji su odrasli u ovakvom okruženju moraju odgovornost i samostalnost učiti tek kada počnu živjeti sami, kaže dalje. To može biti dosta teško jer moraju razviti nove navike kako bi uspješno živjeli sami. Često se roditelji pitaju kako odgojiti odgovorno dijete? Savjetnica Quintana predlaže tri važna koraka.

Kućanski zadaci

Već jako mala djeca mogu sudjelovati u pospremanju svojih igračaka, naravno na početku će to raditi uz roditelje. No kako rastu mijenjaju se u kućanski zadaci – briga o smeću, slaganje opranog veša i čarapa i slično. Djeca se tako uče odgovornosti, ali i kako biti odgovoran za svoj životni prostor. Također uče da svatko ko živi u porodici ima svoj dio odgovornosti i da je to dio života. Obavljanje kućanskih poslova nije kazna, a to je važna lekcija.

Organizacija vremena

Kako djeca postaju sve starija i kreću u školu važno je da nauče organizovati vrijeme i kako biti odgovoran za svoje zadatke i aktivnosti. Djeca mogu koristiti planer u kojem će moći vidjeti sve svoje obaveze, ali i slobodno vrijeme. Planer će im omogućiti da lakše rasporede obaveze, ali i da znaju kada se imaju slobodno vrijeme za druženje s prijateljima.

Upravljanje novcem

Dobije li dijete novac za poklon nauči ga kako štediti i dogovori se s njim da ga stavi na štednju. Nauči ga kako biti odgovoran i kako uz štednju može kupiti nešto što želi. Također odredite posebnu kasu u koju ćete stavljati novac ako dijete obavi dodatne poslove u kući umjesto roditelja. Odupri se želji da im kupiš sve što požele.

Također ako ste prepoznali sebe kao “helikopter roditelj” pokušajte se malo opustiti i naučiti dijete kako da bude odgovorno za sebe. Dopustiti mu da napravi neke pogreške dok je u roditeljskom domu i tako će postati samopouzdana odrasla osoba koja će moću uspješno voditi svoj život.