LifeStyle Naš odabir

Prirodne metode stručnjaka za rješenje nesanice

Dugotrajna nesanica moze izazvati ozbiljne zdravstvene posljedice kao što su depresija, anksioznost, nedostatak koncentracije, loše pamćenje, zbunjenost i dezorijentaciju.

Sa druge strane redovan san doprinose normalnoj psihološkoj funkciji, smanjenju umora te utiče na vaš pozitivan stav i raspoloženje.

Primjenite savjete stručnjaka spavajte, budite se pozitivni, zivite zivot punim plućima i zaboravite na nesanicu.

“Prije spavanja pomislite na jednu riječ koja vas  opušta i fokusirajte na san, dišite duboko i polako, a pri svakom izdahu mislite na tu riječ”, savjetuje dr Robert Rosenberg, ljekar osteopatske medicine.

“To pomaže da se opustite i isključite bilo kakve šumove iz okoline što je ključno za smirivanje uma”, tvrdi Rosenberg koji i sam primjenjuje  istu.

Praktikujte ovu metodu 10 minuta prije nego što utonete u san i trebaće vam manje od 10 minuta da zaspite, svjedoče brojni pacijenti koji su izlječili nesanicu ovim metodom.

“Catherine Darley, doktorica naturopatije iz Seattlea nakon smrtnog slučaja u krugu porodice šest sedmicanije mogla spavati. Riješenje za problem nesanice izazvan traumatičnim iskustvom riješila je zapisivanjem teških misi i emocija.

Dva sata prije odlaska u krevet zapisujte sve što vam je taj dan okupiralo misli. Na ovaj način imate dovoljno vremena prije sna da se opustite nakon pisanja i fokusirate na nešto drugo.

“Na neki način, svoje teške misli vi ste spremili na spavanje puno prije nego što ste i sami legli u krevet”, objašnjava Darley.

Catherine tvrdi da njeni pacijenti svjedoče kako je ovo jedna od najefikasnijih strategija za borbu sa nesanicom čiji je uzrok borba sa teškim emocijama i tjeskobom.

“Preskočite popodevni odmor, čak i ako noć prije nisu oka sklopili” savjetuje dr Damon Raskin, liječnik internista specijalizovan za liječenje poremećaja spavanja.

Popodnevni drijemež “isprazniće” vaše “rezerve sna”, odnosno učiniće vas manje pospanim u drugom dijelu dana što će otežati zaspivanje u vrijeme kada bi već trebalo da budete u krevetu. To može pokrenuti ciklus nesanice u koji sigurno ne želite ući.

Ako ne možete bez podnevnog odmora, preskočite kafu (koja vas drži budnima) i provedite barem 20 minuta u šetnji prirodom s dragim ljudima – pokazalo se da to ima izvrstan efekat na mentalno i fizičko zdravlje.

Umjesto lijekova za spavanje uzmite glicin

“Ponekad se probudite usred noći i što god učinili više ne možete zaspati jer niste u stanju ponovo ‘isključiti’ mozak”, objašnjava dr Rebeccah Shalev. Sama je uspjela tome doskočiti uzimanjem tri grama glicina – jednostavne neesencijalne aminokiseline koja se u apotekama može nabaviti bez ljekarskog recepta.

Istraživanja su pokazala da osobe koje uzimaju glicin noću spavaju bolje od onih koji uzimaju lijekove za spavanje. Takođe, ujutro se bude odmorniji i puni energije. Glicina ima u hrani bogatoj proteinima koju možda nećete poželjeti u dva sata u noći, ali kao dodatak ishrani može se uzeti u bilo koje vrijeme, što je sjajno ako se budite usred noći.