Naš odabir Zdravlje&Fitness

Svaka peta žena pati od postporođajne depresije

Oko 20 odsto žena pati od postporođajne depresije, a period pandemije virusa korona negativno je uticao na osobe koje imaju ovaj oblik depresije.

U Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Banjaluka su za “Nezavisne” rekli da je postporođajna depresija mentalni poremećaj koji se javlja nakon porođaja, a kao odgovor na novonastale životne promjene koje donosi rođenje djeteta.

“Karakterišu ga intenzivna osjećanja tuge, nemoći i beznadežnosti, povlačenje i nezainteresovanost za okolinu, a često ova osjećanja prati krivica, stid pa i samoprezir”, naveli su u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Banjaluka.

Dodali su da je važno naglasiti da postporođajna depresija nije karakterna mana ili slabost, te da zavisi od velikog broja faktora i da se može dogoditi bilo kome – i majkama i očevima.

Naglasili su da postporođajnu depresiju izaziva kombinacija fizičkih i emotivnih promjena, koja može biti i posljedica raznih životnih problema kao što su finansijski problemi, manjak podrške, loši partnerski odnosi ili briga o drugom djetetu.

“Ako je primjetno neko od sljedećih stanja, potrebno je da se obratite za pomoć psihijatru, psihologu ili psihoterapeutu”, rekli su u ovom centru.

Dodali su da je danas prisutna veća svijest ljudi o brizi o mentalnom zdravlju te samim tim se i osobe koje prepoznaju kod sebe emocionalne promjene u vidu postporođajne depresije češće javljaju za psihološku pomoć.

“Epidemija virusa korona nije u našoj praksi povećala broj javljanja žena sa postporođajnom depresijom, ali svakako da je u nekoj mjeri bila okidač za produbljivanje simptomatologije i eventualno javljanje za stručnu pomoć”, zaključili su u Centru za mentalno zdravlje.

Aleksandra Marinković, psiholog u Centru za edukaciju i promociju zdravog života “Eko-eho”, u razgovoru za “Nezavisne” rekla je da stanje izazvano virusom korona negativno utiče na depresivne pacijente te da se vjerovatno loše odražava i na žene koje su razvile simptome postporođajne depresije.

“Mi smo organizovali istraživanje, ali samo kroz oblik online upitnika koji su ispunjavale žene iz cijele BiH, a skrining smo radili na nivou grada Banjaluka”, rekla je Marinkovićeva.

Dodala je da je postotak koji su dobili u svom istraživanju u skladu sa svim svjetskim istraživanjima.

“Oko 20 odsto žena pati od postporođajne depresije. Možemo očekivati kako se broj depresivnih pacijenata povećava iz godine u godinu – da će se i broj osoba koje pate od postporođajne depresije povećavati”, navela je Marinkovićeva.

Istakla je da je zanimljiv podatak da su se žene koje su prolazile grupni rad u “Eko-eho” centru u doba pandemije virusa korona čak osjećale bolje u doba lokdauna.

“Nismo primijetili povećanu anksioznost i depresiju kod njih, čak su nam neke rekle da im odgovara mirniji tempo u pandemiji. To što su im muževi i drugi članovi porodice kod kuće i daju im podršku su ocijenile kao pozitivnu stvar”, zaključila je Marinkovićeva.