Naš odabir Porodica

Prednosti i nedostaci trudnoće u četrdesetima

Trudnoća u četrdesetima postaje gotovo uobičajena. Broj žena koje su prvi put rodile u dobi između 40. i 44. godine se udvostručio od 1990. do 2012. godine.

Donosimo vam nekoliko prednosti i nedostataka trudnoće u četrdesetim godinama.

Prednosti:

Jedna od prednosti rađanja prvog djeteta u četrdesetima je i činjenica da već vjerovatno imate stabilnu, izgrađenu karijeru te se možete više posvetiti odgoju vašeg djeteta. Takođe, finansijski ste stabilniji nego u dvadesetima.

Rađanje djece u kasnijim godinama je povezano i sa smanjenim padom kognitivnih sposobnosti, dužim životom i boljim obrazovnim ishodima.

Nedostaci:

Zahvaljujući razvoju medicine i tehnologije, moguće je imati potpuno zdravu trudnoću i porođaj u četrdesetim godinama života. No, ipak i dalje postoje određeni rizici povezani sa rađanjem nakon četrdesete.

Visok krvni pritisak, gestacijski dijabetes, urođene mane kod djeteta, spontani pobačaj, niska porođajna težina te vanmaternična trudnoća su neki od tih rizika.

Takođe, trudnoća u kasnijim godinama života može biti izazovna. Moguće je da će vas više mučiti bolovi, kao i intenzivan umor.

(Index.hr)