Naš odabir Zdravlje&Fitness

Neprijatan zadah možete eliminisati ovako…

Obično se neprijatan zadah iz usta može eliminisati pravilnom oralnom higijenom, koja podrazumijeva prije svega redovno pranje zuba. Ali ako već duže vreme živite sa ovim problemom, onda prvo analizirajte svoju ishranu.

Šta je najčešći uzrok neprijatnog mirisa iz usta?

Naša usta prirodno nastanjuju mnogobrojne bakterije i one su osnovni uzrok zadaha (u 90-95% slučajeva).

Ako ostaci hrane ostanu zaglavljeni između zuba, započinje proces truljenja pod dejstvom ovih bakterija. Kao nusprodukti javljaju se sumporni gasovi snažnog mirisa koji stvaraju neprijatan zadah. Zbog toga je važno da uz pranje zuba četkicom, koristite i konac za čišćenje prostora između zuba. A pošto se ostaci hrane zadržavaju i na jeziku, tokom pranja zuba treba dobro oprati i jezik.

Neki proizvodi isušuju usta i na taj način onemogućavaju pljuvačku da čisti usnu šupljinu. Upravo zbog smanjenog lučenja pljuvačke u toku spavanja najčešće se izjutra javlja karakterističan neprijatan zadah iz usta. Jutarnji zadah, srećom, nestaje ubrzo poslije pranja zuba.

Oboljenja desni, karijes i loša oralna higijena takođe mogu da budu uzroci neprijatnog zadaha (halitoze). Bakterije u ovom slučaju uništavaju tkivo desni, a loš dah nestaje kada se bolest izliječi.

Neprijatan zadah može da bude simptom izvjesnih težih oboljenja na plućima, jetri i bubrezima, a upale grla i sinusa gotovo sigurno će dovesti do njegove pojave.

Kako se osloboditi neprijatnog zadaha iz usta?

Rješenje: Smanjite broj mikroorganizama u ustima primjenom vodice za ispiranje koja sadrži biljke antiseptičkog dejstva – karanfilić, bosiljak, ruzmarin ili timijan (majčina dušica).

Recepti za vodice za ispiranje usta

Pomiješajte četvrtinu kašičice biljke po izboru (možete ih kombinovati), prelijte ih sa dvije šolje vrele vode i sačekajte dvadeset minuta. Ispirajte usta i grlo dva puta dnevno.

Takođe, možete da dodate dvije kapi ulja čajevca (antiseptik) na vrh paste koju ste istisnuli na četkicu i da ovom masom očistite zube i jezik. Ovo uspješno zamjenjuje vodicu za ispiranje.

Ako je neprijatan zadah i dalje problem, eliminišite ga vodicama za ispiranje koje sadrže cink i natrijum-hlorit. Smanjite upotrebu kafe, alkohola i cigareta, koji isušuju usta u toku dana i stvaraju uslove za pojačano dejstvo bakterija u usnoj šupljini.

I nezdrava hrana stvara loš dah

Konzumiranje nezdrave brze hrane može da naruši prirodan proces detoksikacije u jetri. Ako je jetra preopterećena, onda se ovi toksini zadržavaju u organizmu i posljedično emituju gasove u krvotok, koji potom dospijevaju u pluća i spoljašnju sredinu. Loš dah iz usta takođe može da bude rezultat djelovanja bakterija koje se hrane šećerom.

Rješenje: Za početak, ograničite količinu prerađenih namirnica i šećera u ishrani. Jedite zeleno lisnato povrće, peršun i celer, jer sadrže hlorofil, koji pospješuje proces detoksikacije. Potom popijte čašu vode sa limunom. Voda spira toksine, a limun stimuliše jetru na produkciju žuči, što olakšava varenje. Umanjite prisustvo bakterija u ustima tako što ćete jesti namirnice bogate cinkom (antibaktericid) ili vitaminom C, kao što su citrusi.

Šta kada je zadah posljedica lošeg varenja?

Baš kao što po mirisu možete da zaključite da se hrana kvari u frižideru, tako i nesvarena hrana u digestivnom traktu stvara gasove neprijatnog mirisa, koji se često oslobađaju kroz usta.

Rješenje: Digestivni enzimi pomažu u efikasnijem varenju hrane, i sprečavaju da se ona zadržava u sistemu za varenje. Najbolji preparati iz ove kategorije su oni prirodnog biljnog porijekla i probiotici širokog spektra. Ili uzimajte probiotike koji stimulišu rad stomačne (bakterijske) flore, a takođe olakšavaju varenje (potražite oznaku: 20 milijardi probiotika, kombinovanih sojeva lactobacillusa i bifido bakterije). Dokazano najbolja prirodna sredstva za uklanjanje zadaha, zbog antibakterijskog djelovanja, su peršun, anis, karanfilić, anis i menta. Možete sažvakati nekoliko sjemenki kopra i anisa prije ili nakon obroka. Obje začinske biljke olakšavaju varenje i sprečavaju gasove ili ih eliminišu. Osim toga, nekim osobama pomaže uzimanje kašičice jabukovog sirćeta petnaest minuta prije jela. Sirće podražava dejstvo želudačne kiseline (hlorovodonična kiselina) koja olakšava varenje proteina.