Naš odabir Zdravlje&Fitness

Plan hodanja od četiri sedmice koji topi kilograme

O prednostima hodanja pisali smo puno puta. Jedna od tih prednosti definitivno je lakoća izvođenja jer mnogima se, za razliku od drugih aktivnosti, lako natjerati na izlazak u šetnju pa čak je i odraditi s guštom.

Ipak, ako želite povećati potrošnju kalorija tokom šetnji i brže gubiti kilograme, obična šetnja nije dovoljna.

Bilo da ste tek na početku, da se vraćate s duge stanke ili ste redovni šetač, u nastavku donosimo plan u trajanju od četiri sedmice koji će maskimizirati vaše rezultate. Plan će vam pomoći da tijekom jedne sesije sagorite 200 do 300 kalorija uz napomenu da tačan broj potrošenih kalorija ovisi o pojedincu, sastavu tijela, razini napora…

Sedmodnevni plan:

Dan 1: Šetnja brzim tempom 20-30 minuta
Dan 2: Lagana šetnja 40 minuta (poželjno je odraditi i trening snage)
Dan 3: Šetnja pod nagibom 20-30 minuta
Dan 4: Lagana šetnja 40 minuta (poželjno je odraditi i trening snage)
Dan 5: Šetnja brzim tempom 20-30 minuta
Dan 6: Šetnja pod nagibom 20-30 minuta
Dan 7: Odmor

ISTEZANJE

Prije i nakon svake šetnje u rutinu uključite i jednostavno istezanje koje će pomoći tijelu da se pripremi za nadolazeći napor i povećati protok krvi u vašim mišićima.

Primjeri vježbi istezanja su povlačenje koljena prema prsima i bočno zamahivanje nogom.

BRZI TEMPO

Trening hodanja brzim tempom odradite tako da započete s 5-minutnim zagrijavanjem nakon čega slijedi 20 minuta brzog hoda (možete postepeno ubrzavati) i na kraju hlađenje u trajanju od pet minuta. S vremenom možete pojačavati trajanje brzog hodanja.

LAGANA ŠETNJA

I ovaj trening započnite zagrijavanjem u trajanju od pet minuta kako biste pokrenuli tijelo. Zatim hodajte laganim tempom pola sata i na kraju odvojite pet minuta za hlađenje. Tempo kojim šetate trebao bi biti takav da ste u mogućnosti voditi kratke razgovore.

TRENING SNAGE

Bilo bi super da u vašu rutinu na dane koji su rezervirani za lagane šetnje uključite i trening snage koji se može sastojati od iskoraka, čučnjeva, sklekova i planka. Možete koristiti samo vlastitu tjelesnu težinu, a možete dodati i bučice, gume koje stvaraju otpor ili drugu opremu po vašem izboru.

NAGIB

Šetnju od nagibom lako je odraditi ako imate pristup traci za trčanje. Međutim, ovakav trening moguće je odraditi i vani, u prirodi. Pronađite brdo u svom susjedstvu i ponavljate uspon i spuštanje dok ne odradite trening.

DODATNI SAVJETI

Nekom ko redovno šeta hodanje u trajanju od pola sata ili 40 minuta ne čini se previše zahtjevnim, međutim nekome tko je tek na početku i pola sata šetanja može predstavljati izazov. Ako ste dio te skupine, počnite s kraćim treninzima pa, kad osjetite da ste spremni, povećavajte trajanje. Ne zaboravite da je svaka pa i mala promjena plus na kojem će vam tijelo biti zahvalno.

Izvor: Zadovoljna. hr