Ljubav&Veze Naš odabir

Studija otkrila ko je skloniji seksu u javnosti – muškarci ili žene

Seksualne fantazije zahvataju um i odražavaju se na tijelo, one su nešto u što želite uključiti svojeg partnera.

To ne mora biti igranje uloga, već bilo što što vam se mota po glavi, romantične fantazije, senzualne, one pomalo zločaste i slično, objasnila je australijska seksologinja Žaklin Helier.

Dodala je kako fantazije nisu uvijek orgijanje, već to može biti i nešto poput pronalaska spavaće sobe prepune čokoladica. Ili, nestašna maštarija o vođenju ljubavi s partnerom u nekom drugom dijelu kuće.

Napomenula je kako ljudi često o svojim fantazijama šute jer se boje osude, zabrinuti su kako bi partner na to reagovao.

“Napravite to na pozitivan način. Ne želite zvučati tipa ‘Ti si tako dosadna, nikad ne možemo učiniti ništa zanimljivo’. To bi više trebalo zvučati kao, na primjer, ‘Draga, stvarno si divna i upravo sam dobio ideju koju želim podijeliti s tobom”, rekla je ova stručnjakinja što je prenio Daily Mail.

Takođe, dodala je da to što bi partner nešto želio, ne znači da vi to morate i napraviti.

“Ponekad samo dijeljenje fantazije može biti erotsko i oslobađajuće”, dodala je.

Savjetovala je početnicima da se najprije pozabave jednostavnim fantazijama i odluče žele li začiniti svoj odnos.

Prema istraživanju britanske kompanije Lovehoney, koja se bavi trgovinom seksualnim igračkama, žene češće ostvaruju svoje maštarije.

Napravili su online istraživanje na 1.300 dobrovoljaca oba pola. Ispostavilo se da je 81 osto žena i 77 odsto muškaraca ostvarilo fantaziju vođenja ljubavi u javnosti. Kazali su da ih to jako uzbuđuje i teško im je odoljeti iskušenju.

Oko polovine muškaraca i tri četvrtine žena ideje za seksualne maštarije pronalazi u knjigama i uredno ih praktikuju. Polovina ispitanih rekla je da voli sado – mazo igrice i obožavaju se snimati tokom seksa.

Na pitanja su odgovarali i parovi. Tri četvrtine njih priznalo je da ih televizija i filmovi inspiriraju na seksualne fantazije. Kada se radi o fetišima, 60 odsto parova voli se maskirati i igrati razne seksi uloge, naprimjer, rob i njegov vlasnik. Čak 28 odsto voli bičevati svog partnera.

Ipak, 60 odsto ispitanika oba pola pomenulo je da se pomalo stide svojih fantazija i paze s kime razgovaraju o tome, no da se povjeravaju partneru.

“Mnogi od nas stide se svojih seksualnih fantazija, ali super je što ih svejedno dijelimo s partnerom”,  kazao je Ričard Longurst, vlasnik kompanije koja je provela istraživanje, a prenio je Independent.

(24sata.hr)