Naš odabir Zdravlje&Fitness

Krivac za bolan vrat

Nemirni snovi, neprestano okretanje po krevetu tokom noći, bol u glavi i vratu, sve su ovo jasni znaci da morate nešto promijeniti u svojoj svakodnevici. Kiropraktičari tvrde da je problem u jastuku, odnosno, da ćete se pravilnim odabirom jastuka buditi puni snage, odmorni i svježi.

Pritisak na kičmu

Prvo pravilo prilikom odabira jastuka je da jastuk mora biti udoban! Naime, bez obzira na to u kom položaju spavate, jastuk treba ispuniti liniju ispod glave i vrata, sa naročitim naglaskom na jastuke koji će vašem vratu dati dovoljnu potporu.

Spavanje na stomaku nije dobro za vrat, jer će takav položaj neprestano pritiskati kičmu što će u krajnjem slučaju izazvati probleme sa vratom. Prvo pravilo prilikom odabira jastuka je da jastuk mora biti udoban, pa se ljudi često odlučuju za anatomski jastuk, koji ima udubljenje za glavu i potporu za vrat.

Neutralan položaj

Veliki jastuci sjajni su kao potpora bolu vratnom dijelu leđa pri spavanju, jer, ako ih obgrlite, postavit ćete leđa u neutralan položaj u kojem neće biti opterećenja.

Najbolji položaj za spavanje, prema kiropraktičarima, je bočni ili na leđima.