Dom&Putovanja Naš odabir

Mlijeko može poslužiti kao hrana za biljke

Ima li išta gore od toga kada nekoj namirnici istekne rok trajanja pa ju moramo baciti? Srećom, mlijeko kojem je istekao rok ne trebate proliti, već ga možete iskoristiti kao prirodno gnojivo.

Iako više nije za konzumaciju, mlijeko će iznimno odgovarati vašim biljkama, bez obzira je li riječ o sobnom ili vanjskom bilju.

Mlijeko sadrži kalcij, vitamine, proteine i šećere koji biljkama mogu pružiti dodatni poticaj te im pomoći da postanu velike i jake.

Također, mlijeko je korisno i u borbi protiv bolesti biljaka, kao što je pepelnica.

Kako iskoristiti mlijeko kao gnojivo za biljke?

Postupak je vrlo jednostavan. Mlijeko kojem je istekao rok trajanja razrijedite vodom u jednakom omjeru. Mješavinu vode i mlijeka možete staviti u bočicu s raspršivačem i poprskati lišće biljaka, ako je riječ o vanjskim biljkama, ili zaliti zemlju ako se biljke nalaze u kući.

Ipak, ovo nemojte raditi prečesto i koristiti prevelike količine mlijeka. U tom slučaju se bakterije u mlijeku mogu razmnožiti što će rezultirati stvaranjem neugodnih mirisa i slabim rastom biljke. Također, masnoće u mlijeku mogu proizvesti neugodne mirise stoga nemojte pretjerivati.

Izvor: Centarzdravlja.hr