Dom&Putovanja Naš odabir

Jezero Asal je najniža tačka u Africi

Prelijepo kratersko jezero Asal predstavlja drugo najslanije jezero na svijetu i važi za jedno od najtoplijih mjesta na afričkom kontinentu, u kojem temperatura može da dostigne i 57 stepeni Celzijusa.

Smješteno je na zapadnom kraju zaliva Tadžura u regiji Tažduri, koja dodiruje regiju Dikhil, na vrhu Velike rasedne doline, a nekih 120 kilometara zapadno od grada Džibuti.

Jezero Asal je slano jezero koje se nalazi 155 metara ispod nivoa mora, što ga čini najnižom tačkom Afrike i drugom najnižom zemljišnom depresijom na Zemlji nakon Mrtvog mora.

Nakon jezera Don Žuan na Antarktiku, Asal je drugo najslanije jezero na svijetu, a voda ovog jezera je i do deset puna slanija od Mrtvog mora, pa ne iznenađuje podatak da ono predstavlja najveći svjetski rezervat soli.

Osim što predstavlja najnižu tačku Afrike i sadrži najslaniju vodu na čitavoj planeti, jezero Asal važi i za jedno od najtoplijih mjesta u Africi, budući da temperature dostižu i do neverovatnih 57 stepeni Celzijusovih.

Nasuprot nepobitnoj ljepoti, Asal ne važi za pretjerano gostoljubivo mjesto na svijetu. Crna brda lave, vrelo Sunce i kompletna klima utiču na rijetke tragove vegetacije, koja se na području jezera sastoji samo od razbacanog, niskog žbunja i grmlja na desnoj strani obale, osim jednog usamljenog drveta koje se može zaobići na putu.

Voda jezera je bogata mineralima, ali jedini znaci života predstavlja obilje zajedničkih bakterija. U ovom regionu se mogu pronaći antilope, kamile, ptice, gušteri i insekti. Regija jezera ne podržava bilo kakvu vrstu faune u vodi, ali u neposrednoj blizini izvora jezera mogu se nađi određene vrste riba (Cyprinodon variegatus), za koje se navodi da su slične vrstama koje se nalaze na Karibima i u Južnoj Americi.