Ljepota Naš odabir

Sedam kozmetičkih greška koje nas čine starijima 10 godina

Sitne nedostatke svog lica, kao što je prekrivanje akni, sitnih bora i pjega, pokušavamo sakriti šminkom te naglasiti neke od svojih prednosti, poput dugačkih trepavica, putenih usana ili izraženih jagodica. No, ponekad pretjeramo u želji da se uljepšamo pa make-upom izazivamo sasvim suprotan efekat. Ove poteze bi definitivno trebali izbjegavati u kozmetičkoj rutini.

Teška podloga

Nanošenje više slojeva podloge u kombinaciji s tekućim puderom kako bi sakrili nesavršenosti lica potez je koji zrela koža ne podnosi. Umjesto prekrivanja sitnih linija koje otkrivaju godine, teška će podloga sve te nesavršenosti dodatno “podcrtati” i naglasiti. Da bi izbrisali koju godinu s lica upotrebljavajte prozračne podloge s reflektirajućim česticama koje će vizualno osvježiti vaš ten.

Debeo sloj korektora

Isto vrijedi i za nanošenje korektora. Koža lica na ovom predjelu je veoma tanka, pa će svako pretjerivanje s proizvodima naglasiti tamne kolute ispod očiju, bore i druge nesavršenosti. Birajte nježne i kvalitetne korektore kojima ćete s nekoliko kapi ujednačiti ten.

Pretjerivanje sa sjenilom za oči

Sedefasto sjenilo za oči može svakodnevnu šminku transformirati u glamurozan izgled sa samo nekoliko poteza četkice. No ovaj tip sjenila nemojte nanositi na vanjski rub kapka jer će naglasiti sitne bore u kutovima očiju. Umjesto toga, sedefastim sjenilom naglasite unutarnje kutove očiju, na taj način “otvorite” pogled i pomladite se za koju godinu.

Pretjerivanje s maskarom i olovkom za oči

Lijepo nanesena maskara na trepavicama će naglasiti oči i uljepšati cijelo lice. Ipak, izbjegavajte nanošenje maskare na donji dio trepavica, jer će ovaj potez usmjeriti pozornost na bore ispod očiju, te pojačati podočnjake. Na donjem dijelu kapka izbjegavajte i nanošenje olovke za oči iz istih razloga.

Rumenilo na jagodicama

Aplikacija rumenila direktno na jagodice usmjerit će pažnju na kožu koja je polako počela gubiti elastičnost. Umjesto toga se nasmiješite i odgovarajućom četkom pređite po istaknutom dijelu obraza. Nemojte zaboraviti ni izabrati dobro rumenilo – svjetlija put voli nježne ružičaste nijanse i boju breskve, a maslinasta put nešto jače boje.

Neoprezno nanošenje ruža

Nanesete li ruž za usne bez da ste ih prethodno obrubili olovkom stavljate se u opasnost da vam se boja razmaže, i da tako naglasite sitne borice u kutovima. Ako želite vizualno povećati usne birajte olovku za oči nekoliko nijansi svjetliju od ruža, dok će tamnija nijansa smanjiti usne.

Puder u prahu

Puder u prahu treba nanositi s oprezom, i to samo kako bi se smanjio sjaj na licu. Drugim riječima, koristite ga samo na T zoni koja podrazumijeva čelo, liniju nosa i brade te izbjegavajte da puder nanosite preko cijelog lica, prenosi portal Zadovoljna.