Dom&Putovanja Naš odabir

Ovo domaće sredstvo čisti sve mrlje od masnoća i prljavštine: Samo jedna kap i biće kao novo!

Nemojte trošite novac na razna hemijska sredstva koja često ne daju rezultate. Umjesto toga savjetujemo vam da napravite ovo domaće sredstvo koje provjereno uklanja nečistoće i masnoće sa površina.

Sve što je potrebno da napravite ovaj sastojak su sljedeće tri stvari koje sigurno svako od vas u svojoj kući već posjeduje.

To su:

– pamučna krpa

– alkohol

– jedna stara četkica za zube

Potrebno je da nanesete alkohol na krpu, a onda njome očistite šport ili rernu koja je zagorjela. Ukoliko je površina zaista puno zaprljana onda alkohol pospite po nečistoćama i stavite da malo stoji pa obrišite krpom

Ako se desi da mrlje nisu nestale, postupak ponovite pa onda tu nečistoću istrljajte četkicom za zube ili žicom.

Donosimo vam 14 najboljih savjeta kako da vam kuhinja ostane čista bez trošenja mnogo novca ili vremena.

1. Čišćenje radnih dijelova

Pomješajte čašu vode sa pola čaše sirćeta i pola čaše votke. Izmješajte dobro i sipajte u bocu sa raspršivačem. Kako biste dodatno osvježili prostor, dodajte par kapi ulja eukaliptusa. Obavezno uvijek nosite gumene rukavice.

2. Pranje sudopera

Amonijak je dobar za uklanjanje kamenca. Dodajte vode i rastvor i isperite toplom vodom nakon 10 minuta.

3. Čišćenje mikrovalne

Sipajte oko 500ml vode u činiju, dodajte 2 kašike sirćeta i stavite rastvor u mikrvalnu. Uključite je na 5 minuta (10 ako je masnija) i ostavite da sirće ispari. Na kraju očistite. Ne zaboravite da nosite gumene rukavice.

4. Čišćenje rerne

Prvo pomješajte 1 šolju sode bikarbone, kašiku deterdženta i vode. Nanesite na masnu površinu i ostavite 15 minuta. Zatim očistite cijelu rernu.

5. Čišćenje frižidera

Pomješajte 2 kašike sode bikarbone i 1 litar vode. Ovim mekanim rastvorom obrišite površinu i nakon toga prebrišite suvom krpom. Spoljašnjost frižidera brišite sunđerom natopljenim u vodu i sapunicu. Temeljno obrišite i prednji i zadnji dio. Koristite četkicu ako je neka prljavština veoma masna.

6. Učinite da vam tanjiri blistaju

Senf je odličan za čišćenje masnoće i kamenca. Sipajte malo na sunđer i izribajte posuđe. Nakon toga isperite vodom – vaši tanjiri će blistati!

7. Čišćenje ringle

Za ovo su vam potrebni četkica i pasta za zube. Stavite pastu na četkicu i isribajte površinu ringle. Ostavite 10-15 minuta i prebrišite mokrom krpom.