Ljubav&Veze Naš odabir

Sretna žena, sretan život: Nauka potvrdila istinitost ove poslovice

Ako je žena nesretna u braku, onda je i njen suprug nesretan i cijela veza je osuđena na propast, no u slučaju da je samo suprug nesretan, cjelokupna veza pati puno manje, zaključak je istraživanja.

Istraživanje provedeno na 394 parova otkrilo je da ne samo da zadovoljstvo žene igra veliku ulogu u sreći ili bijedi braka, već su, uglavnom, muškarci sretniji u odnosima nego žene. No kada je u pitanju opće zadovoljstvo životom, kako su se supruge osjećale u vezi braka izravno je pridonijelo je li suprug sretan ili ne.

Kao razlog zašto je poslovica “sretna žena, sretan život” istinita naveli su činjenicu da je supruga ta koja je spremnija udovoljavati drugima.

– Ako je supruga sretna u svom braku, ona će se jako potruditi da stvori pozitivno iskustvo svom suprugu. Dakle, možda ga više sluša, nudi mu više emocionalne podrške ili mu možda nudi više pomoći u svakodnevnim aktivnostima – objasnila je autorica studije Deborah.

Dodala je kako će nesretna žena vjerojatnije prije o tome razgovarati nego suprug, a češće će biti i spremna na svađu.

S druge strane, muškarci će sve držati u sebi te tako dozvoliti netrpeljivosti da naraste, a supruge često neće ni biti svjesne da nešto nije u redu. Istraživači kažu da je to posebno istinito za starije parove iz generacija kada se baš i nije razgovaralo o emocijama.

Samo ukoliko par razgovara o svojim emocijama, ma koliko im to bilo bolno, mogu biti uistinu sretni i uspješni kao partneri. Bračni parovi duguju sebi da “stave sve karte na stol“, i da se ne srame tog procesa.

Naravno, u životu nema garancija za ništa i brak koji nema budućnost, nekad samo nema budućnost, ali uz komunikaciju barem ćete znati da ste sve pokušali prije nego ste se odlučili za razvod, piše.