Ljepota

SEDAM ZNAKOVA DA VAS ŠMINKA ČINI STARIJOM I KAKO TO ISPRAVITI

Šminkanjem želimo postići lepši, svežiji, blistaviji i mlađi izgled, ali nekada šminka učini baš suprotno – postari nas. Srećom, jednostavni znakovi otkriće dodaje li vam vaš make-up godine, piše zadovoljna.hr.

1. Oči vam izgledaju naborano

Jedan od najvažnijih i najjednostavnijih znakova da vas make-up postaruje je taj da vam oči izgledaju previše naborano kada nanesete šminku. Ovo je greška koju žene često prave kod šminkanja, a zbog kojeg izgledaju starije nego što zapravo jesu.

Za prikrivanje bora ne treba stavljati više šminke, već je treba znati staviti pravilno. Pre nanošenja šminke trebali biste naneti primer koji ujednačuje ten i popunjava sitne bore. Nakon toga se stavlja tečni puder, ne u prahu ili kamenu jer on može ući u bore i napraviti da koža izgleda suvo zbog čega će bore biti još naglašenije. Isto važi i za senku za oči. Prvo na kapke nanesite korektor, a zatim kremastu senku. Korektor će posvetleti kožu oko očiju, a sa finim kremastim finišem na kapcima oči će izgledati bistrije bez da senka uđe u borice.

2fdbc1f89a4484718bbac88e63ebc2be8aeb4082.jpg

2. Koža vam izgleda “zgrudvano”

Ako vam make-up izgleda kao da na površini kože imate sloj šminke, to nije ono što želite. Previše šminke može se zgrudvati tokom dana ili učiniti da koža izgleda masno i umorno. Šminka ne sme izgledati poput dodatka koji nosite na licu, već se mora stopiti sa njime i izgledati prirodno i glatko. Rešenje je u tome da pronađete proizvode koji odgovaraju vašoj koži i da ih nanosite vrlo umereno.

3. Koža vam je suva

Ako vam koža odjednom postane suva bez obzira na to šta radili, može biti da je vaš make-up isušuje. Prvo pripazite na to da ne koristite prejako sredstvo za uklanjanje make-upa te da ne koristite sredstvo za pranje lica koje ga isušuje. Dobar izbor su sredstva za pranje lice s kokosovim uljem i morskom soli koji pružaju potpunu ravnotežu hidratacije i efikasnog čišćenja. Nadalje, vodite računa o tome da kožu njegujete dobrom hidratantnom kremom, po mogućnosti nekom koja ne masti kožu. Ako vam je nakon toga koža i dalje suva, proverite svoj make-up. Probajte da koristite kremastu podlogu koja se ne masti, poput BB krema, kako biste sprečili isušivanje ili preterano mašćenje kože.

4. Lice vam izgleda umorno

Ako vam lice izgleda umorno i sivkasto, vrlo verojatno je problem u pogrešnom make-upu, a ne u vašoj koži. Sve što vam treba je da malo posvetlite svoju kolekciju make-upa kako bi vam lice ponovno izgledalo sveže i odmorno. Birajte blago svetlucave senke za oči u zlatnoj i boji šampanjca, a na deo ispod obrva nanesite malo bele senke, kao i na deo odmah iznad očiju. U nabor oka nanesite senku zlatne ili boje šampanjca i dobro sve blendirajte. Na ovaj način oči će izgledati blistavije, a lice svetlije i sveže. Zatim nanesite rumenilo u svetlijoj nijansi breskve ili vrlo nežno ružičastoj. Make-up finiširajte sa ružem u boji breskve ili svetlo koraljnoj.

8990c034914778f699c1993b8cd568f070635185.jpg

5. Izbijaju vam bubuljice

Ako vam na licu izbijaju bubuljice, a situacija se dodatno pogorša danima kad nosite make-up ili odmah dan posle, verovatno je uzrok hemijski sastav make-up proizvoda koje koristite. Kada vam se zbog šminke stvaraju bubuljice, to će vas vrlo brzo postariti. Bubuljice i višak masnoće ne samo da stvaraju probleme sa kožom već i ostaci tkiva ožiljka stvaraju oštećenja kože zbog kojih izgledate starije. Pokušajte da promenite brend koji koristite, a sredstvo kojim čistite kožu neka bude blag. Pokušajte sa proizvodima koji ne sadrže ulja i hemikalije koji čine kožu sklonijom bubuljicama i aknama.

6. Oči vam izgledaju tamno i umorno

Ako vam oči izgledaju tamno i kao da su potonule u potiljak, to je verojatno zbog toga jer vas boje make-upa koji koristite na očima postaruju. Umesto tamnih boja poput sive, ljubičaste, crne, tamnozelene ili tamnoplave, koristite svetlije nijanse, poput boje šampanjca, svetlucave bele ili svetlo  ružičaste, nežno zlatne i zlatno-smeđe. Oči će tako postati istaknutije i izražajnije te izgledati lepše i mlađe. Takođe, umesto crne koristite tamnosmeđi eyeliner ili nosite manje crnog eyelinera ako ne možete bez njega.

0ed407322d42ba8d3f5ac84b140c14ce1eae0481.jpg

7. Usne su vam pretamne

Želite li da vas make-up pomladi prestanite nositi tamne ruževe, tamnocrvene i druge popularne tamne nijanse. Tamni ruž na usnama postariće vas brže od bilo čega, a može i naglasiti borice na usnama koje nastaju sa godinama. Držite se svetlijih nijansi poput boje breskve, svetlo koralne, nežno ružičaste ili sjajeva u svetlijim nijansama vina. Sjajevi daju usnama punu dimenziju, posvetljuju lice i ne ulaze u sitne bore poput ruževa. Izaberite sjaj koje će usnama dati lepu, prirodnu boju, koji nije lepljiv ili previše mat.

Foto: Instagram