Dom&Putovanja

Turističke atrakcije Beča koje morate posjetiti

Turističke atrakcije u Beču koje morate posjetiti
Foto: Pixabay 

Grad koji je prepun nevjerovatnih djela arhitekture, što u velikoj mjeri turistima pruža mogućnost da uvide svu slavu i moć nekadašnje Habzburške monarhije, zapravo je grad od koga će mnogima zastati dah.

Što zbog dvoraca i palata, koje se mogu posjetiti, što zbog muzeja i crkava, ali i generalno cjelokupne arhitekture.

S obzirom na to da glavni grad Austrije ima izuzetno bogato kulturno nasljeđe, vrlo je vjerovatno da nećete stići tokom jedne posjete da upoznate sve njegove atrakcije.

Zato i ne čudi što neko ko jednom posjeti Beč, teži da to učini ponovo.

Dvorac Belvedere

Ljubitelji baroknog slikarstva će sasvim sigurno uživati tokom posjete. Međutim, u dvorcu Belvedere se mogu vidjeti i djela čuvenih slikara, poput Monea, Renoara i Klimta, ali i mnogih drugih.

Sam dvorac sastoji se od dvije palate, ali ništa manje značajan nije ni njegov vrt. Posebno ukoliko ovo atrakciju posjećujete u toku ljeta, moći ćete da uživate u vrtu koji pripada nekadašnjoj rezidenciji princa Eugena Savojskog.

Dvorac Belvedere izgrađen je kao ljetnja rezidencija početkom 18. vijeka. Kasnije je gornja palata proglašena glavnom rezidencijom, dok je donja bila korišćena samo za posebne prilike. Danas i jedna i druga građevina funkcionišu kao Austrijska galerija.

Dunavski toranj

Završen za Međunarodnu izložbu hortikulture, 1964. godine, Dunavski toranj ili Dunavska kula visoka je 252 metra i smatra se jednim od najlepših vidikovaca u Beču.

Danas je dio Dunavskog parka, koji je takođe izrađen za pomenutu izložbu. Dunavski park nalazi se na vještačkom ostrvu, nedaleko od istorijskog centra grada.

Ovdje postoji i rotirajuća platforma. Tu se nalazi restoran, a posjetioci imaju mogućnost korišćenja dva brza lifta, tako da se na vrh Dunavskog tornja mogu popeti za manje od minuta.

Dvorac Šenbrun

Sasvim sigurno jedan od najpoznatijih dvoraca u Beču bio je nekada ljetnja rezidencija carske porodice. Osim ogromne palate koju svakako vrijedi posjetiti, ne bi trebalo propustiti ni upoznavanje vrtova oko dvorca Šenbrun. Ovo je jedna od najčešće posjećivanih atrakcija u Beču, što i nije čudno, jer izgleda neverovatno i gotovo nijedan turista nije uspio da odoli, a da se ne zaljubi u izvanredno uređene parkove.

Iako je spoljašnji dio palate fascinantan, slobodno se može reći da je i njegova unutrašnjost ista takva. Glavna rezidencija i ostale zgrade izrađene su u baroknom stilu, tokom vladavine kraljice Marije Terezije.

U većini prostorija vidljivi su i detalji iz drugih epoha, a posjetioci mogu da uživaju u pogledu na nevjerovatne kristalne lustere, zatim na ručno rezbareni namještaj, te da upoznaju i druge atrakcije ovog zdanja.

Muzejska četvrt

Ako već posjećujete Beč, nemojte propustiti da uživate u jednom od najvećih kulturnih kvartova na svijetu. Zapravo je Muzejska četvrta u Beču na osmom mjestu u cijelom svijetu, a posjetioci ostaju fascinirani onim što se tamo da vidjeti.

Barokne zgrade, pomješane sa savremenom arhitekturom, nude posjetiocima mogućnost ne samo da pogledaju umjetničke postavke, nego i da uživaju u šetnji kroz prošlost.

Bez obzira u kom periodu godine posjećujete Beč, nema sumnje da ćete u Muzejskoj četvrti uživati, uzevši u obzir da se tu nalazi nekoliko desetina kulturnih ustanova.

Bulevar Ring

Čuveni Ringštrase u Beču je poznat po mnogim zgradama, koje se danas nalaze na mjestu gdje je nekada postojao gradski zid.

Polovinom 19. vijeka car Franc Jozef I naređuje da taj zid bude srušen, kada i nastaje većina današnjih građevina.

Zapravo ideja bila da na taj način bude prikazana moć i bogatstvo tadašnje monarhije.

Katedrala Svetog Stefana

U srcu grada nalazi se gotička katedrala, posvećena Svetom Stefanu. Ono po čemu je pored ostalog specifična jeste vidikovac koji se nalazi u južnoj kuli katedrale. Da bi se do njega stiglo, potrebno je popeti se uz čak 343 stepenika. Međutim, pogled sa vrha će svakog posjetioca ostaviti bez daha, tako da će vjerovatno i zaboraviti napor penjanja uz toliki broj stepenica.

Sem toga, raskošna unutrašnjost je još jedna odlika ove katedrale, za koju se pretpostavlja da je najprije bila romanička crkva, odnosno bazilika, a da su tek kasnije dodati i gotički elementi.