Zdravlje&Fitness

Tuširate se pred spavanje? Evo koliko je ŠTETNA OVA NAVIKA mnogih

Lep je osećaj otići na spavanje čist i mirišljav, ali sa medicinske tačke gledišta, tuširanje pre spavanja nije baš tako dobra ideja. U stvari, ova naizgled zdrava navika može da donese više štete nego koristi. Postoji nekoliko razloga zbog kojih tuširanje pre spavanja možda nije tako dobro kao što se misli.

bath.png

 

Možda nećete moći lako da zaspite- Tuširanje neposredno pred odlazak na spavanje može da deluje opuštajuće, ali sa druge strane, može da poremetiti san. Bolje se odmarate kada vam je telesna temperatura nešto niža, a kako se telo priprema da utone u san, temperatura pada. Tuširanje ili topla kupka će podići vašu unutrašnju temperaturu i zbuniti vaše telo. Ako ipak ne možete da odete na spavalje, a da se ne istuširate, odlučite se za mlak tuš sat ili dva pre nego što pođete na spavanje.

sl.png

 

Brži otkucaji srca- Ako ste ikada osetili da vam srce brže kuca nakon tuširanja, za to postoji naučno objašnjenje. Topla voda može da povisi krvni pritisak, a medicinski stručnjaci upozoravaju da čak može da pregreje vaše telo što za srce može da bude prilično stresno. Dok vam srce ubrzano radi, verovatno nećete ni moći da zaspite.

Moguće povećanje telesne težine- Ukusna večera i tuširanje odmah nakon toga moglo bi da bude savršen način da završite dan i konačno odete u krevet. Ali u stvarnosti, tuširanje nakon jela može da zbuni vaš probavni sistem i dovede do povećanja telesne težine. Varenje zahteva povećan protok krvi prema želucu, a tuširanje pospešuje protoka krvi do drugih delove tela. Ako ipak morate da se tuširate, bolje je da sačekate najmanje 30 minuta nakon obroka.

show.png

Loše utiče na vašu kosu- Tuširanje neposredno pre spavanja i odlazak na spavanje dok vam je kosa još mokra nije dobra ideja, piše Bright Side. Spavanje sa vlažnom kosom učiniće da vaša jastučnica upije vlagu i stvori savršeno toplo i vlažno okruženje za rast štetnih bakterija. To može dovesti do različitih problema sa samim vlasištem, poput svraba, iritacije i pojave peruti.

Foto: pixabay