Naš odabir Poznati

Kako je Elizabeta reagovala na intervju princa Harija i Megan Mar

Više od pola godine od čuvenog intervjua princa Harija i Megan Markl kod Opre Vinfri, strasti u Bakingemskoj palati se nisu smirile.

Britanska kraljica Elizabeta II, čiji se komentar sa posebnom pažnjom očekivao, okreće novi list kada bivši kraljevski par u pitanju. Ubrzo nakon intervjua koji je emitovan u martu 2021. godine i koji su gladali milioni ljudi širom sveta, oglasila se i kraljica kao čitava porodica.

Svi su istakli da ih je rastužilo saznanje o iskustvima koje su Hari i Megan imali. U prvom komentaru iz Bakingemske palate koji je objavljen u kraljičino ime ističe da se “uspomene na pojedine događaje mogu razlikovati” i da će porodica privatno razmotriti pojedina pitanja. Dodala je na kraju da će Hari, Megan i Arči uvek biti voljeni članovi njene porodice. Kako navode britanski mediji kraljica pomenuti intervju nije gledala.

kraljica elizabeta.jpg

Tabloidi su navodili da kraljica nije bila ljuta, već tužna, jer se uvek zaštitnički ophodila prema poznatom paru. Ono što je posebno izazvalo zabrinutost jesu optužbe o rasizmu koje su Megan i Hari izneli na račun jednog člana porodice kojeg nisu imenovali. Oni su istakli da je neko iz porodice komentarisao kakvu će boju kože njihov sin Arči imati kada se bude rodio. Princ Vilijam je ubrzo nakon intervjua prilikom jedne javne kraljevske dužnosti istakao da njegova porodica nije rasistička.

Prema pisanju britanskih tabloida, kraljica je navodno naredila da se ispita ko je od članova porodice izneo rasisičke izjave o njenom praunuku. Bakingemska palata nije htela da se po ovom pitanju posebno oglašava i ni da komentariše. Nakon intevjua kod Opre navodno su stariji članovi kraljevske porodice imali brifinge kako bi se usaglasilo kakav će biti njihov sledeći potez.

Kritike na račun poznatog para

Hari i Megan su intervju Opri Vinfri dali u periodu kada je Harijev deda princ Fililp bio u bolnici i borio se za život. Mnogi su smatrali da je par trebao da odloži interjvu iz poštovanja prema porodici koje je u tom trenutku prolazila kroz teške trenutke. Mišljenja o intervjuu se razlikuju. Neko je poverovao u sve što su ispričali, drugi nisu, pa se danas i mesecima posle interjvua vodila polemika o tome na društvenim mrežama.

Voditelj Pirs Morgan je oštro kritikovao Megan i zbog napete atmosfere koja se stvorila nakon intervjua, dao je otkaz i burno izleteo iz studija.

qe.jpg

Nastavili sa kritikama

Par je nakon intervjua sa slavnom američkom novinarkom nastavio da iznosi detalje i informacije o svom životu u kraljevskoj porodici i u kakvim su odnosima bili sa pojedinim članovima porodice. Pričali su da se čuju sa kraljicom preko video poziva, da je tako upoznala i svoju praukuku Lilibet Mauntbaten Vindzor, ćerku Harija i Megan. Hari je govorio o odnosu sa svojim ocem, kritikovao je njegov način odgajanja dece i rekao da je dosta patio. Čak je priznao da je koristio drogu i alkohol. Takođe, najavio je da piše knjigu o svom životu gde će izneti celokupnu istinu o vremenu koje je proveo kao član kraljevske porodice.

Kraljica okrenula novi list

U jednom trenutku odnos kraljevske porodice i palate se menja prema Hariju i Megan. Iako kraljevska porodica ima parolu “nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj”, koje se čvrsto drži i nikada ne komentarišu medijske navode o njima, sada su odlučili da to promene. Mediji su pisali da je kraljica Elizabeta dala naređenje svom osoblju da svaki lažni komentar o njoj u bilo kom kontekstu demantuju javno. To se i desilo nekoliko puta kada su Hari i Megan u pitanju, a najviše od kada se rodila njihova ćerka za čije ime Lilibet (kako glasi i kraljičin privatni nadimak) kako je palata navela, kraljica nije dala dozvolu. Prema poslednjim informacijama koje su preneli gotovo svi svetski mediji kraljica je rekla svom seniorskom osoblju da isplaniraju pravnu borbu protiv napada koje su na račun njene porodice izneli Hari i Megan uz reči: “Što je mnogo, mnogo je”. Navodno pravni tim kraljevske porodice se konsultuje sa ekspertima vezano za navode koje su u svojim kritikama izneli Hari i Megan. Navodno će Hari i Megan biti obavešteni o svemu i navedeno je da nove napade sa njihove strane kraljevska porodica više neće tolerisati.

Foto: Vikipedija