Naš odabir Porodica

Duže dojenje bi moglo smanjiti rizik od postporođajne depresije

“Žene koje pate od postporođajne depresije, koja se javlja od četvrte sedmice do godine dana nakon porodjaja, bore se sa tugom, teskobom i ekstremnim umorom koji im otežava normalno funkcionisanje”, rekla je autorka istraživanja Christine Toledo.
Majke mogu imati poteškoće sa povezivanjem i brigom o bebama. Takođe mogu razmišljati o povređivanju sebe ili svog deteta. Povećan je i rizik od zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.dojenje.jpg

Istraživači sa Florida Atlantica i drugih univerziteta koristili su bazu podataka od gotovo 29.700 žena u 26 država kako bi ispitali povezanost dojenja i depresije. Gotovo 13 odsto žena imalo je rizik od postporođajne depresije, piše US News.

Međutim, majke koje su dojile u vreme istraživanja imale su statistički značajno manji rizik od postporođajne depresije od onih koje nisu. Istraživači su takođe otkrili vezu između dužine dojenja i depresije. Kako se broj sedmica dojenja povećavao, rizik od depresije se smanjivao.

Prema istraživanju, žene koje su doživele postporođajnu depresiju imaju 50 odsto veći rizik da će je imati i nakon narednih trudnoća. Takođe imaju 25 odsto povećan rizik od drugih depresivnih poremećaja koji se mogu pojaviti i do 11 godina nakon rođenja bebe.

pregnant-gedd773315_1920.jpg

Foto: Pixabay