Dom&Putovanja Naš odabir

Sedam jednostavnih trikova da vaš mali stan izgleda veće

Nije potrebno renoviranje, niti neko veliko ulaganje

Vaš dom može izgledati prostranije i svežije uz pomoć nekoliko trikova i to bez renoviranja. Potrebno je malo mašte i kreativnosti, ali i da obratite pažnju na detalje, pa da vas dom postane oaza mira.

Imamo sedam trikova da vaš mali stan vizuelno izgleda veće:

Kupite veće ogledalo

Da li znate zašto u svakom liftu stoji ogledalo? Zato što ne postoji bolji način da se napravi iluzija prostora od velikih ogledala, a tako se izbegava osećaj klaustrofobije kod ljudi sklonih ovoj fobiji. Isti trik možete iskoristite i u svom stanu.

Printscreen: Instagram/ @madedotcom

Držite se svetlih tonova

Nikako nemojte previše eksperimentisati sa bojom. Kada budete krečili stan, najbolje je da se držite svetlih tonova, poput bele i bež.

Intexure Architects

Možete kupiti veliki nameštaj, ali ne pretrpavajate stan

Nije tačno da ne možete imati velike komade nameštaja u malom stanu, ali samo pod uslovom da ih nemate mnogo. Ako stan pretrpate bilo nameštajem ili detaljima, on će neminovno izgledati još manje.

Izaberite zavese od poda do plafona

Ako želite da vam plafoni izgledaju visoko, izbegavajte roletne. Odlučite se za zavese od poda do plafona u svetlim tonovima koji će dodati koji centimetar visini stana.

Dodajte viseće detalje

Saksije koje vise sa plafona ili lusteri u razumnim dimenzijama će takođe akcentovati osećaj prostranosti u vašem stanu. Ovo je naročito dobar trik za stanove koji imaju plafone koji su malo viši nego što bi se očekivalo.

Pexels/ Ksenia Chernaya

Birajte lagane komade

Kada dekorišete mali stan, bolje je kupiti komade koji ne zauzimaju vizuelni prostor. Stakleni sto će bolje izgledati u garsonjeri nego onaj napravljen od teškog drveta, a isto pravilo važi i za ostatak nameštaja i detalje.

Održavajte stan urednim

Iako se urednost podrazumeva, veliki stanovi mogu da izdrže bar malo haosa, a to nije slučaj sa garsonjerama. Održavajte red i investirajte u nameštaj sa višestrukom namenom, poput kauča u koji se može staviti jorgan, taburea u koji staju igračke ili stočića u koji možete stavljati novine, piše Magazin.novosti.