Dom&Putovanja Naš odabir

ŠTA PRIVLAČI SMRDIBUBE

Smrdibube su nažalost već neko vreme napast svima, bez obzira na to da li žive na selu ili u gradu. Osim što nas urnišu u stanovima i svi se već ježimo tog specifičnog zvuka krila dok lete, počele su da prave velike probleme i u našim baštama. Šta ih uopšte privlači u kuću, a šta u bašte i voćnjake?

green-turtle-beetle-gc7597eedc_1920.jpg

 

Smrdibuba postoji oko pet hiljada vrsta, a kod nas je prisutno oko hiljadu. Mi uglavnom imamo problem samo sa jednom. Naime, smrdibube ili kako ih još zovemo – smrdljivi Martini, su stigli do nas iz Jugoistočne Azije i kod nas nemaju prirodnog neprijatelja, tako je njihov broj tokom godina i te kako narastao.

Smrdibube su iz tih toplijih krajeva tako da kad kod nas stigne jesen, ona traže gde će se zavući da prezime. Kako najtopliji upravo stambeni prostori tokom zime, ovim napastima to je idealno mesto za zimski san. Kako smrdibube žive par meseci, mnoge od njih dožive zimu i spremne su u proleće za parenje.

Vole voće i povrće, ali i cveće

Inače su tokom proleća i leta smrdibube velike napasti i štetočine u baštama i voćnjacima. Čak kažu da su u Italiji ovo leto štete bile u milionima evra. Pre nego što uopšte dođe do toga da jedu zreo plod paradajza na primer, one se hrane biljkom i dok cveta. Tako da mnogi ti cvetovi i ne dođu do oprašivanja i dalje razvijanja u plod. Ista stvar se dešava i kada je voće u pitanju.

Mesto za zimski san

Ipak, kada osete da se približava kraj toplijem vremenu, smrdibube traže mesto za zimski san. Uglavnom su to u prirodi lišće ili pukotine u drveću, dok se u stanovima i kućama uglavnom radio o ćoškovima prostorija i nameštaja, kao i mnoge sobe u kojima ne boravi mnogo ljudi. Kada smrdibuba pronađe odgovarajuće mesto, ona ispušta svoj neprijatni miris i tako priziva ostatak roja da takođe svoju zimu provede na tom mestu. Zato, uglavnom, ako otvorite prozore tek nakon zime, vrlo često možete naići na veliki broj smrdibuba uzavučenih u okno.

Ako ste se pitali zašto smrde i kada pokušavate da ih izbacite, princip je sličan. Isti taj neprijatan miris smrdibube ispuštaju kada su u opasnosti, te tako privlače ostale smrdibube u blizini u pomoć. Tako da neretko kada izbacite jednu smrdibubu, pomislite da je stvar gotova – iza vas se začuje bar još jedan par krila koji leti.

green-stink-bug-g6eceafa73_1920.jpg

Zelenilo

U kućama i zgradama oko kojih je prisutno dosta zelenila, i smrdibuba ima mnogo više. To je zato što su se smrdibube prvenstveno nastanile na lišću i drveću. Njima je zelenilo privlačno zato što se hrane biljkama i biljnim sokovima, a lišće im je zgodno i za polaganja jaja. Jedna ženka tokom svog životnog veka može položiti i preko 260 jaja.

Tako da gde god primetite grupisana mala žućkasto bela jaja, jednostavno ih prignječite i smanjite sebi muke bar za određeni broj. Možete ih zateći u mračnijim uglovima kuhinjskih elemenata, čak su ih ljudi nalazili i u toaletu iza vodokotlića. Ako ne želite sledeće sezone čim grane prvo sunce da imate užasan podsetnik da ove dosadne smrdibube postoje i da je još jedna godina borbe pred nama – dobro pregledajte svoj životni prostor.

bugs-g91116199b_1920.jpg

Foto: Pixabay