LifeStyle Naš odabir

Saveti psihologa koji će vam pomoći da LAKŠE PODNESETE dolazak ZIME

Osećaj tuge zbog završetka sunčanih dana je normalna reakcija na jesen, ali vrlo često i početak zime može ozbiljno da utiče na naše raspoloženje. Ovo godišnje doba može da dovede do nedostatka motivacije ili uživanja i da izazove probleme sa spavanjem. 

Sa dolaskom zime i hladnog vremena može doći do opšteg pada raspoloženja i energije koji je primetan, ali nije problematičan. Ovo su saveti psihologa da se izborite sa negativom ilošim raspoloženjem.

people-g5655edf0e_1920.jpg

DOBRA HIGIJENA SPAVANJA

Nauka je povezala manje sunčeve svetlosti tokom zime sa poremećajem našeg cirkadijalnog ritma. Nagla promena u našem cirkadijalnom ritmu remeti naš obrazac spavanja zbog čega se osećamo preumorno i žudimo za kaloričnom hranom.  Za bolji san, psihološkinja predlaže da pokrijete sve izvore svetla i da na noćni stočić stavite sve što vam može zatrebati tokom noći – čepove za uši, knjigu i čašu vode. Takođe je korisno napomenuti da održavanje temperature u spavaćoj sobi od 18 stepeni ili niže oponaša stanje hibernacije tela i pomaže u održavanju mirnijeg stanja uma.

strolling-g0381f8190_1920.jpg

ŠETNJA POSLE POSLA

Endorfini su hormoni dobrog osećanja, a kako se godišnja doba menjaju i vreme počinje da se pogoršava, oni su upravo ono što nam svima treba. Vežbanje je odličan način da se stimuliše lučenje endorfina. Ako ne možete da podnesete pomisao da odete u teretanu posle posla, odlučite se za nešto mirniju varijantu, pokušajte da pešačite deo (ili ceo) put ka kući, prenosi Zadovoljna.rs.

salad-g0e9ef72ae_1920.jpg

ISKORISTITE PRIRODNO SVETLO

Izlaganje svetlu rano u toku dana stimuliše vaše telo i um i podstiče osećanje budnosti i energije. Bilo da ste u kancelariji ili radite od kuće, koristite pauzu za ručak da izađete na prirodno svetlo, savetuju psiholozi. Ako vam je teško da to radite u toku radne nedelje, onda bi trebalo da se potrudite da izađete napolje tokom vikenda. Stanovnike gradova savetuju da odu u obližnja sela ili parkove i utonu u prirodu.

JEDITE NAMIRNICE SA L-triptofanom

Vrlo bitan faktor tokom zimskih dana je vaša ishrana. L-triptofan je esencijalna aminokiselina koju vaše telo koristi za proizvodnju niacina, vitamina važnog za kožu, nerve , varenje i serotonin, koji je stabilizator raspoloženja. Ako želite da budete spremni da se uhvatite u koštac sa danom, počnite da unosite sledeće namirnice u svoju ishranu: orahe, semenke, crveno meso, jaja, ćuretinu, ribu, sočivo, zob i pasulj.

bag-g9ecf872f0_1920.jpg

SAMO NEŽNO PREMA SEBI

Naredni meseci nisu vreme da se kažnjavate jer jedete kaloričnu hranu ili propuštate termin u teretani. Važno je da ostanemo zdravi jer to može imati veliki uticaj na naše raspoloženje, ali nema smisla da se kažnjavamo što nismo savršeni. Ako se borite sa svojim mentalnim i fizičkim zdravljem tokom zimskih meseci, preporučujemo vam da posetite lekara kako biste dobili pomoć koja vam je potrebna.

Foto: Pixabay /Zadovoljna.rs