LifeStyle Naš odabir

Kako da koristite MASLAČAK U ISHRANI?

„Maslačak je jestivo bilje, a kao takvo ima mnogo zdravstvenih i nutritivnih prednosti. Osim što je prepun hranljivih materija, maslačak sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju zdravstvenih problema”, kaže dijetetičarka Nensi Gejb, prenosi Zadovoljna.rs.

dandelion-gdbcdbc520_1280.png

Potrebno je više istraživanja

Nažalost, naučnici ne poklanjaju veliku pažnju samoniklom bilju. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo sve što maslačak može da uradi.

„Sjajna stvar kod maslačka je to što je svaki deo biljke jestiv. Listovi maslačka su pomalo gorki, imaju ukus sličan rukoli. Pokušajte da bacite malo svežeg, opranog lišća u salatu. Da biste uklonili gorčinu, možete ih i kuvati”, kaže Gejb.

Potopite listove u hladnu, posoljenu vodu 10 ili 15 minuta, a zatim ih kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju.

dandelion-g1349a1a99_1280.jpg

 

Sunčani cvetovi

Završite dinstanjem kuvanog zelja sa malo maslinovog ulja, crnog ili belog luka. Preko pospite parmezan. „Sunčani cvetovi maslačka daju boju salati. Koristite ih sveže ili osušene da napravite čaj od maslačka. Možete pokušati da ih potopite u ulje ili sirće. Ulje natopljeno maslačkom se, takođe, može koristiti za pravljenje melema koji je odličan za bolove u mišićima”, predlaže Gejb.

Foto: Pixabay / Zadovoljna. rs